detector.media
14.09.2021 18:27
СБУ закрила дві справи щодо посягання на життя Зеленського. Ще у трьох триває розслідування
СБУ закрила дві справи щодо посягання на життя Зеленського. Ще у трьох триває розслідування
Імен фігурантів справ в СБУ не уточнили.

СБУ закрила дві кримінальні справи щодо посягання на життя президента України Володимира Зеленського через відсутність складу кримінального правопорушення. У трьох справах досудове розслідування триває, а ще одна справа скерована до суду.

Пресцентр СБУ в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що з 20 травня 2019 року слідчими Служби безпеки здійснювалося досудове розслідування в чотирьох кримінальних провадженнях щодо посягання на життя президента України за ст. 112 КК України та у двох кримінальних провадженнях за фактами погрози вбивством, заподіяння шкоди щодо здоров'я президента України за ст. 346 КК України.

З них одне кримінальне провадження за ст. 346 КК України скеровано до суду з обвинувальним актом, два кримінальних провадження за ст. 112 КК України закрито за відсутністю складу кримінального правопорушення, у трьох кримінальних провадженнях досудове розслідування наразі триває.

Деталей розслідування, як і імен фігурантів справ, в СБУ не уточнили.

У лютому 2020 року ДБР повідомило волонтерці Марусі Звіробій про підозру в погрозі вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку з його державною діяльністю (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України). 12 лютого аналогічну підозру оголосили народній депутатці від «Європейської солідарності» Софії Федині.

Правоохоронні органи зацікавилися відео, яке Федина і Звіробій записали в жовтні 2019 року. Під час стриму вони обговорювали поїздку президента Зеленського до Золотого Луганської області. 

«Там ненароком може вибухнути граната. А ще там обстріли бувають... Було б дуже яскраво, якщо б це сталося під час московського обстрілу, коли хтось у блакитний або білій сорочечці попреться на передову», – сказала Федина під час стриму. 

Голова СБУ Іван Баканов заявляв: якщо лінгвістична експертиза підтвердить, що це була реальна погроза, то йтиметься про ув’язнення.

У січні 2020 року підозра в погрозі вбивством президенту (частина 1 статті 346 КК України) була висунута блогеру та телеведучому Прямого каналу Сергію Пояркову. За словами самого Пояркова, справу розслідували через пародію на ютуб-каналі, в якій згадувався президент Зеленський. 

У червні 2020 року слідчі передали до суду справу проти Сергія Пояркова через «погрози Зеленському». 

Фото: Служба безпеки України/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY