detector.media
14.09.2021 14:55
У Білорусі журналісткам Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій скоротили терміни ув'язнення
У Білорусі журналісткам Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій скоротили терміни ув'язнення
Терміни позбавлення волі змінили з урахуванням часу, який журналістки провели в СІЗО.

У Білорусі засудженим журналісткам Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій скоротили терміни ув'язнення на 2,5 місяця, пише білоруське бюро «Радіо Свобода» з посиланням на чоловіка Андрєєвої Ігоря Ілляша.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив Катерину Андреєву та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організації і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично журналісток засудили за стрим, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

Після внесення змін до закону суд постановив перерахувати терміни позбавлення волі з розрахунку 1 доба в СІЗО (до вступу вироку в силу) = 1,5 доби колонії. Раніше, згідно з вироком, журналістки телеканалу «Белсат» мали вийти на волю 20 листопада 2022 року. Нова дата звільнення – 5 вересня.

Правозахисники визнали Катерину Андрєєву і Дар'ю Чульцову політв'язнями. Вони відбувають покарання у виправній колонії №4 в Гомелі.

Андрєєву й Чульцову затримали 15 листопада 2020 року за стрим жорстокого розгону протестної акції. Спочатку на журналісток «Белсату» склали адміністративні протоколи – їх звинуватили в тому, що вони нібито брали участь у несанкціонованій акції протесту і не підкорилися вимогам міліції.

17 листопада суд дав журналісткам 7 діб адміністративного арешту. 20 листопада 2020-го їм висунули звинувачення згідно з ч. 1 ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі («Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок»). 

Катерина Андреєва є співавторкою книжки «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Цю книжку білоруська влада визнала «екстремістською».

Андреєва та Чульцова отримали спеціальну нагороду імені Даріуша Фікуса «за сумлінне виконання журналістських обов'язків в умовах, що вимагають великої особистої мужності».

Фото: tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY