detector.media
14.09.2021 14:00
Нацполіція заявила, що викрила угрупування, яке поширювало фейкові новини та вимагало гроші за їх видалення
Нацполіція заявила, що викрила угрупування, яке поширювало фейкові новини та вимагало гроші за їх видалення
Наразі правоохоронці повідомляють про чотирьох потерпілих, які заплатили за видалення новин від 150 до 200 тисяч гривень.

Нацполіція заявила, що викрила угрупування, яке поширювало в інтернеті фейкові новини, що шкодили діловій репутації політиків та посадовців, а потім вимагало гроші за їх видалення. 

За даними слідства, провокаційні матеріали нібито розміщували п’ятеро осіб на 13 підконтрольних їм сайтах. Публікації в основному розповідали про корупційну діяльність тих чи інших осіб. 

У поліції зазначили, що отримали кілька звернень від потерпілих. Слідство вважає, що фігуранти незаконно збирали, зберігали та публікували у ЗМІ конфіденційну інформацію про осіб без їхньої згоди. Для зворотнього зв’язку вони нібито залишали електронну пошту, а коли з ними зв'язувався герой публікацій, вимагали гроші у криптовалюті.

Наразі правоохоронці повідомляють про чотирьох потерпілих, які заплатили за видалення новин від 150 до 200 тисяч грн. В офісі та оселях фігурантів у Чернігівській, Київській областях та у столиці тривають обшуки.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 189 (вимагання) та ч. 2 ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України. Фігурантам може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що Офіс омбудсмана знайшов сайт із персональними даними українців. Там може бути 53 мільйони записів.

Фото: пресслужба поліції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY