detector.media
11.09.2021 18:50
Історик Тімоті Снайдер прокоментував статтю Путіна про «один народ»: це сценарій аншлюсу України
Історик Тімоті Снайдер прокоментував статтю Путіна про «один народ»: це сценарій аншлюсу України
У ній він виправдовує загарбницьку політику СРСР як вимушену, представляючи Союз жертвою обставин.

Професор Єльського університету, фахівець з історії Східної Європи Тімоті Снайдер під час виступу на форумі Ялтинська європейська стратегія (YES) у Києві відгукнувся про статтю президента Росії «Про історичну єдність росіян і українців», пише «Укрінформ». 

На його думку, у ній Путін прописує сценарій аншлюсу України, порівнявши його з риторикою Гітлера 1938 року. 

«Насправді цей опус – це сценарій аншлюсу. Тобто його аргументація: "Ви (Україна – ДМ) думаєте, що ви держава? Ви насправді не держава. Давайте я вам розповім, які в нас є історичні зв’язки". Це насправді риторика 1938 року, це риторика Гітлера, з якою він анексував Австрію», – сказав Снайдер.

Він також звернув увагу на те, як Путін розставляє акценти у своїй статті. Він позиціонує СРСР як жертву обставин й виправдовує пакт Ріббентропа-Молотва як раціональну поведінку в тих умовах, легалізуючи агресію СРСР щодо інших країн.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін опублікував на сайті Кремля статтю українською та російською мовами «Про історичну єдність росіян та українців». Оглядачка ДМ Гала Скляревська докладно розбирала вплив цієї статті на український інфопростір

Загалом, Путін розмірковував в традиційному історичному наративі, який сформувався за часів Російської імперії, нібито, Московська держава була прямим спадкоємцем Давньої Русі. Також, згідно з цим наративом, українці, росіяни і білоруси є «одним народом», бо до XIII століття у мові та побуті населення Русі «не було відмінностей». Ці тези історики ставлять під сумнів, або повністю спростовують.

Додамо, що і сам термін «Київська Русь» вважають таким, який виник у XVIII-XIX столітті, і пов'язаний здебільшого з російською історіографією.

Також Путін шкодував про розпад СРСР, продовжував розвивати наративи про «зовнішнє управління», «громадянську війну» та фактично назвав Україну «проєктом польсько-австрійських ідеологів».

Фото: Тімоті Снайдер / ВВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY