detector.media
11.09.2021 14:05
«Медіа в Україні – як газ для Росії, це зброя». Малюська сказав, що ухвалення закону про олігархів не потягне за собою конфіскацію у них майна
«Медіа в Україні – як газ для Росії, це зброя». Малюська сказав, що ухвалення закону про олігархів не потягне за собою конфіскацію у них майна
Олігархи не зможуть приватизовувати певні об’єкти, а політикам доведеться декларувати свої зустрічі з олігархами.

Міністр юстиції Денис Малюська сказав про це на конференції YES Brainstorming, яка відбувається в Києві у суботу. 

Ні в кого немає наміру відбирати медіа й робити їх майном держави, сказав він. Але треба розуміти, що медіа в Україні – це зброя в руках власників. 

«Немає жодного наміру забирати медіа й робити їх майном держави або іншої партії. Медіа в Україні не є просто медіа, це як газ для Росії. Газ для Росії – це не просто природний газ, це зброя. Те ж саме можна сказати про медіа в Україні», – сказав Малюська.

Міністр назвав ЗМІ політичною зброєю, яка іноді стріляє, а іноді мовчить. Він зауважив, що в Україні майже немає бізнесу в медіа, оскільки оперативні видатки ЗМІ вищі за їхні прибутки.

«Коли у людини є активи у політиці, у медіа та у бізнесі, така комбінація дуже ослабляє нашу країну. Ми не можемо побудувати потужні інституції, якщо вони фінансуються олігархами», – підкреслив Малюська.

Також він уточнив, що передбачає закон: олігархи не зможуть приватизовувати певні об’єкти. А політикам доведеться декларувати свої зустрічі з олігархами. 

«Ухвалення закону про олігархів не потягне за собою конфіскацію у них майна. Законопроєкт не передбачає, що хтось потрапить до в'язниці чи буде конфіскація майна. Просто олігархи не зможуть брати участь у приватизації певних об'єктів, будуть зобов'язані подавати декларації, включаючи майно в офшорних компаніях. Крім того, на політиків накладатиметься зобов'язання декларувати всі свої зустрічі з олігархами. Після затвердження критеріїв включення осіб до списку олігархів, особа матиме пів року, аби уникнути потрапляння до відповідного реєстру. Зокрема, особа може припинити фінансувати політичні партії та/чи ЗМІ та стати звичайним бізнесменом» – сказав він. 

Водночас він наголосив, що законопроєкт після другого читання відрізнятиметься від першого, тому Верховній Раді слід розглянути законопроєкт про олігархів у другому читанні попри його направлення до Венеціанської комісії, адже комісія не зможе врахувати внесені до другого читання правки.

Нагадаємо, що Малюська запропонував зібрати керівників/ць великих українських медіа й разом з ними на детекторі брехні перевірити, чи платять вони своїм працівникам тіньову зарплату

Законопроект №5599 «про олігархів» вже спрямований на експертизу до Венеціанської комісії.

За словами голови парламенту Дмитра Разумкова, з проханням направити законопроект до Венеціанської комісії до нього звернулися чотири опозиційні фракції і уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Фото: Денис Малюська / з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY