detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
10.09.2021 09:30
Зеленський — то журба, а Байден — то любов. Огляд політичних відеоблогів за 31 серпня — 5 вересня 2021 року
Зеленський — то журба, а Байден — то любов. Огляд політичних відеоблогів за 31 серпня — 5 вересня 2021 року
На тижні блогери сперечалися, успішно чи ні Зеленський відвідав США та чи покарають за ДТП «слугу народу» Олександра Трухіна. А Сергій Стерненко вкотре нагадав реперу Моргенштерну, що в Україні йому не раді.

У городі — бузина, в Вашингтоні — зрада

Візит українського президента до США, про який багато писав «Детектор медіа», не міг пройти непоміченим повз блогерську спільноту. Адже тут збіглись одразу кілька факторів, що забезпечують численні перегляди: постать Зеленського, помножена на світовий авторитет США.

Про «зраду» найгучніше кричали проросійські блогери; суголосні з ними були войовничі прибічники «Європейської солідарності». Серед прокремлівського пулу найбільше переглядів, звісно ж, зібрав Анатолій Шарій. У тематичному відео блогер / політик одразу називає візит Зеленського до США «позорным». А тамтешні ЗМІ, мовляв, і взагалі подію практично проігнорували. Та й ті, хто написав про зустріч двох президентів, зазначає Шарій, показали, що український лідер прилетів туди ледь не як політичний жебрак, мало цікавий владі Сполучених Штатів.

Не надто відрізнялася й думка прихильників Петра Порошенка. Блогер із пулу «ЄС» Олексій Петров теж критично висловлюється про зустріч Зеленського з Байденом. На його погляд, діалог ускладнився навіть тим, що «Владимир Зеленский не владеет английским языком» (прозорий натяк на того, хто володіє прекрасно). Насправді Зеленський може говорити англійською, хоча робить це, скажімо так, специфічно. Поза тим дипломати, які коментували перебіг зустрічі, не раз зазначали, що говорити мовою своєї держави вимагає протокол.

Втім паралельно Петров зазначає: «Американцы принимают нас в клуб своих союзников» у сфері безпеки. Але глобального покращення стосунків України та США Петров не чекає. Допоки, мовляв, у нас не розберуться з корупційними оборудками Коломойського, який, мовляв, на Зеленського впливає. Здається, Олексій Петров трохи відстав від життя — зараз визначальний вплив на президента приписують уже іншому олігарху, Рінату Ахметову.

На проросійському ютуб-каналі «Klymenko Time» вирішили зробити опитування киян, що ті думають про візит Володимира Зеленського до США. Більшість респондентів про зустріч висловилася скептично: мовляв, чинна влада — не ефективніша за попередню, тож на позитивні зрушення після приїзду української делегації з Вашингтона сподіватися не варто. Не вірять опитані і в те, що візит наблизить до вирішення ситуацію в зоні бойових дій.

Не побачив зрад у події симпатик чинної влади, член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко. Коментуючи робочий візит Володимира Зеленського до США, він каже, що «навіть сам факт потрапляння української делегації до Овального кабінету (робочий кабінет президента США. — Ред.) вказує, що… Україна — на високому порядку денному у США». Загалом, певен блогер, США вчергове засвідчує масштабну підтримку України в різних сферах, у тому числі в безпековій. Хоч би що там казали хейтери Зеленського.

Злочин із багатьма невідомими

Так можна назвати скандальну ДТП за участі нардепа від «Слуги народу» Олександра Трухіна, яка сталася ще 23 серпня. Згодом до низки видань, що повідомили про це, звернулися начебто представники депутата із проханням зняти новину за винагороду. Частина ЗМІ матеріали оперативно видалила. Хоча те, що до видалення новини причетні «слуги», представники партії категорично заперечують. Як і сам Трухін.

Скандал, спричинений не стільки самою аварією, як намаганням певних сил домогтися зняття новини про цю подію, радо коментували і блогери. Як завжди, не добирав слів агресивний прибічник Порошенка Мирослав Олешко. У тематичному влозі блогер почав здалека: мовляв, у попередніх аваріях за участю представників монобільшості у «слуг» хоча би права забирали. Але тепер Авакова звільнили, а новий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, який до того був членом монобільшості, мовляв, своїх карати не буде. А от Трухін звинувачував ексміністра фінансів Ігоря Уманського в алкоголізмі, а тепер і сам напідпитку ДТП скоїв (Сам Трухін запевняє, що був тверезий. — Ред.). При цьому відео з бодікамер присутніх на місці події поліцейських, каже Олешко, намагаються знищити. Отака вона, справедливість часів Зеленського, веде до висновку блогер.

Що Олександра Трухіна «отмазывают», говорила й Олеся Медвєдєва зі «Страни.юа». Мовляв, за наявними світлинами, на місці події точно був нардеп від «Слуги народу». Та потім, нагадує блогерка, новину про це деякі інтернет-видання оперативно прибрали, й нібито за гроші. Також Медвєдєва цитує «местные СМИ», зокрема, матеріал, у якому йдеться, що Трухін у день ДТП «пив віскі з керівництвом Полтавської області».

От тільки матеріал цей розміщений на правах реклами й має авторство Володимира Величка — політичного діяча, який, за даними реєстрів, і досі є одним із керівників Полтавської обласної організації Партії Шарія. Олеся Медвєдєва ж припускає, що відразу після ДТП Олександр Трухін ще й покинув Україну, ігноруючи журналістів і не даючи коментарів. Тож, мовляв, цікаво, як же відреагує на подію Володимир Зеленський? (Забігаючи наперед: ніяк.)

Моргенштерн і всі, всі, всі

Найбільше на тижні хайпонув найепатажніший медійник України Дмитро Гордон. Йому вдалося витягти на інтерв’ю російську репзірку Моргенштерна. Який, попри погрози з боку патріотично налаштованої спільноти, невдовзі таки планує виступати в Україні. Попри те, що Служба безпеки України включила виконавця до списку людей, які загрожують нацбезпеці.

Розмова Гордона з Моргенштерном одкровеннями не рясніла. Скандальний росіянин розповідав про наркотики, розмір статевого члена і як любить вживати нецензурщину в розмові. Хоча деякі цікаві речі все ж прозвучали. Наприклад, репер повідомив, що відклав візит до України лише тому, що боїться націоналістів, а особливо Сергія Стерненка (якого Моргенштерн назвав «лидером "Правого сектора"»). А от військова агресія Росії проти України, загарбання Криму та війна на Донбасі виконавцю «по*уй», бо він, мовляв, таким не цікавиться. А Путіна вважає найпопулярнішою людиною у світі.

З помітним почуттям потішеного самолюбства інтерв’ю прокоментував сам Сергій Стерненко. Мовляв, радий, що Моргенштерна так лякає його постать. При цьому повторив: якщо скандальний росіянин таки приїде до України, блогер вчергове закличе своїх прихильників влаштувати гостю «теплу» зустріч.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY