detector.media
08.09.2021 16:52
В ОПУ заявили, що розслідування CNN про «вагнерівців» базується на ненадійних джерелах
В ОПУ заявили, що розслідування CNN про «вагнерівців» базується на ненадійних джерелах
Також виданню закидають, що матеріал похвалила ФСБ РФ.

В Офісі президента України Володимира Зеленського вважають, що розслідування американського видання CNN про спецоперацію із затримання бойовиків ПВК «Вагнера» в Білорусі у 2020 році базується на свідченнях ненадійних джерел. Про це заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк, якого цитує «Українська правда».

Подоляк наголосив, що вся інформація в матеріалі CNN взята з джерел, які, на його думку, «не мають цінності». Також він звернув увагу, що одразу після публікації статтю похвалило російське ФСБ. Там, зокрема, завили, що «повністю підтверджують ту інформацію, яку опублікував телеканал CNN», та вважають її достовірною.

«Не минуло й кількох годин, як уже й офіційний представник ФСБ (ага, тієї самої) похвалив CNN за цей матеріал. Що там сказано? Все як завжди. Обов'язкові анонімні відставники – і це ключове – щось підтверджують. Інше анонімне джерело щось спростовує. Ще раз: анонімні, безпрізвищні, безпосадні і отже такі, що не мають інформаційної та репутаційної цінності джерела», – вважає Подоляк.

На його думку, значення має й синхронність появи матеріалу та заяви представника ФСБ.

«Це ж фактично сигнал для всієї російської системи пропаганди, що і як потрібно відпрацьовувати. Ситуація говорить сама за себе. При цьому ніхто вже не здивується, якщо ФСБ похвалить і тих українських діячів з числа журналістів, політиків або колишніх спецслужбистів, які підставили CNN і просто забезпечили переклад на англійську старої російської "дези", яка була опублікована вперше 6 серпня 2020 року. З тієї публікації в "Комсомольской правде" нічого нового і істотного до історії про "вагнеровців" не додалося», – сказав Подоляк.

Нагадаємо, америкаське видання CNN опублікувало власне розслідування про бойовиків ПВК «Вагнера», затриманих білоруськими силовиками неподалік Мінська в липні 2020 року.

У матеріалі міститься переказ подій із посиланням на джерела серед колишніх високопосадовців української розвідки. Однак у ньому немає інформації про те, чому саме було зірвано українську спецоперацію, та відсутні офіційні коментарі українських посадовців. При цьому видання зазначило, що до операції були причетні спецслужби США, хоча офіційно вони це заперечують.

Фото: «УП»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY