detector.media
06.09.2021 08:43
Майже 30 польських журналістів написали книгу про репресії проти ЗМІ в Білорусі
Майже 30 польських журналістів написали книгу про репресії проти ЗМІ в Білорусі
Виручку від продажу книги планують направити на підтримку репресованих.

У Польщі презентували книгу «Партизани. Журналісти в полі зору Лукашенка», написану майже 30-ма польськими журналістами на основі історій двох десятків білоруських колег, повідомляє «Білоруська асоціація журналістів».

Книга ініційована Арлетою Бойке, польською репортеркою TVP, яка працювала в Білорусі.

Після того, як білоруська влада силою посадила літак з блогером Романом Протасевичем, Бойке у соцмережах закликала колег разом написати книгу про білоруських журналістів. Відгукнулися десятки людей з різних ЗМІ.

Книга «Партизани. Журналісти в полі зору Лукашенкаа» – це збірка з 20 репортажів. На більш ніж 300 сторінках зібрані історії Романа Протасевича і Степана Путіла, Катерини Андрєєвої і Дар'ї Чульцової, Юлії Слуцької, Анджея Почобута і співробітників Tut.by.

«Таких історій могло бути набагато більше, тому що тільки зараз за ґратами людей більше, ніж портретів в книзі. Ми постаралися зробити книгу дуже представницькою. Це були різні ЗМІ: традиційні газети, інтернет, телебачення, телеграм-канали. Для нас було важливо дати читачеві історичний контекст. Ми пояснили, що те, що відбувається в Білорусі, почалося не 9 серпня 2020 року, що це процес, який тривав десятиліттями. Є портрети Павла Шеремета, Павла Можейка, Йосипа Сяредіча. Ми писали не тільки портрети людей. Завдяки їм ми показали білоруську дійсність», – розповів один зі співавторів книги Міхал Потоцький.

На думку Арлети Бойке, книга «Партизани. Журналісти в полі зору Лукашенка» показує, що переслідування журналістів і ЗМІ ніколи не може бути ефективним на 100%.

«Коли "Народну волю" репресували, редакція розсилала читачам копії в звичайних конвертах. Те, що сталося в минулому році після виборів, показало, що білоруси – дуже творчий народ. Тепер Лукашенко намагається перешкодити людям отримувати інформацію через Telegram. Але навіть якщо йому це вдасться, на цьому місці з'явиться щось нове. Люди хочуть знати, що відбувається, і зараз набагато сильніше», – зазначила вона.

Команда працювала над книгою безкоштовно. Частину витрат взяло на себе видавництво, яке відмовилося від отримання прибутку. 

Раніше Польща надала приміщення для коворкінгу білоруським журналістам, які втекли від режиму Лукашенка.

Фото: baj.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY