detector.media
05.09.2021 16:24
Американцю, який створив базу з іменами репресованих мусульман в Китаї, заборонили в’їзд в Казахстан
Американцю, який створив базу з іменами репресованих мусульман в Китаї, заборонили в’їзд в Казахстан
Він дізнався про це в аеропорті Алмати, прилетівши з Киргизстану. Тепер він переймається, що в Бішкеку в нього також можуть бути проблеми.

У 2018 році американський дослідник з російським корінням Євгеній Бунін створив Shahit.biz – базу даних з іменами репресованих мусульман в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Зараз вона налічує 24 286 імен.

На своїй сторінці у фейсбук він написав, що Казахстан заборонив йому в’їзд у країну на 5 років. Сам він дізнався про це в аеропорті Алмати, після нічного перельоту з Бішкека. Його не пропустили на паспортному контролі.

«Через 5-10 хвилин дві дівчини з Air Astana підійшла й запропонувала мені допомогу із купівлею квитка з Алмати, оскільки мені нібито заборонили в'їзд в країну. Незабаром до нас підійшов працівник паспортного контролю і пояснив, що мені справді заборонили в'їжджати в Казахстан на 5 років», – написав він. 

Він не знає, з чим пов’язана заборона. Йому порадили звернутися в міністерство закордонних справ Казахстану.

Також він дописав, що не ризикне повернутись в Бішкек, оскільки переймається, що там у нього також можуть виникнути проблеми.

Уйгури, казахи та інші переважно мусульманські етнічні меншини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю стикаються з державним переслідуванням через своє віросповідання – масові затримання, дискримінація та тортури, пише Amnesty International у своїй доповіді на цю тему за 2021 рік. 

«Мова йде про спробу викорінити релігійні традиції, культурні звичаї і місцеві мови мусульманських етнічних груп по всьому регіону… Сотні тисяч чоловіків і жінок з-поміж представників мусульманських меншин зазнали масового інтернування і тортур», – пишуть вони.

Нагадаємо, що білоруський стендапер з азербайджанським корінням Ідрак Мірзалізаде покинув Росію, оскільки його перебування там МВС визнало «небажаним» 30 серпня. За офіційною версією Мірзалізаде переслідували за «ксенофобні» жарти про росіян. Однак є припущення, що це сталось через його жарти про російську еліту. 

Фото: Євгеній Бунін / фото з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY