detector.media
02.09.2021 13:22
Нацрада знову покарала канал «Наш» і звернеться до суду про анулювання ліцензії (ДОПОВНЕНО)
Нацрада знову покарала канал «Наш» і звернеться до суду про анулювання ліцензії (ДОПОВНЕНО)
За результатами перевірки, Нацрада виявила у висловлюваннях гостя та ведучих каналу Максима Назарова та Ангеліни Пичик мову ворожнечу та дискримінацію.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження каналу «Наш» (юридична особа ТОВ «Наш 365») через мову ворожнечі під час ефіру, де гостем був Андрій Пальчевський. Таке рішення регулятор ухвалив 2 вересня.

Регулятор отримав лист від СБУ з приводу ефіру каналу, гостем якого був Андрій Пальчевський. 

Нагадаємо, регулятор призначив перевірку обом каналам Мураєва «Наш» та «Максі ТВ» через висловлювання Олени Лукаш та Андрія Пальчевського. За результатами перевірки, Нацрада виявила у висловлюваннях гостя та ведучих мову ворожнечу та дискримінацію.

«У словах ведучих зафіксовані етнофілетизми та образливі ярлики. Під час промови Пальчевського висловлювання мають ознаки дезінформації та дискримінації за місцем проживання», – зазначив член Нацради Максим Онопрієнко.

За його словами, ведучі не спростували однобічність позиції.

«Фактично відбулась дискусія, де ведучі та гість продовжували думку один одного. Вони не зупиняли риторику мови ворожнечі, а погоджувались з гостем і провокували його», – додав він і зазначив, що під час повтору не було внесено змін в ефір.

Як йдеться, у рішенні Нацради неодноразово гість студії висловлював твердження про неповноцінність українців, принижував їх за ознаками ментальних здібностей: «сільський блазень», «типа такой дурник», «историю придурковатую», «бидло по-польски», «не превратили в скот», «Бесагон», «эсэсофилами и любами», «прекратить безумную Конституцию» тощо.

Також Нацрада наводить уривки з діалогу. Ведучий програми Максим Назаров сказав: «СС «Галичина» (Галиция) может обижаться на Советский Союз сколько угодно. Вы говорите, они имеют право. Может быть, и имеют. А они имеют право навязывать свою Галицию, натягивать на всю Украину. Ну вот Киев и Галиция, что общего здесь?»

 Андрій Пальчевський відповів: «…коммунистическая партия Украины сделала невиданное. Разрешила переселение из Волыни и Галиции из сел, которые были первоосновой УПА, переезжать во Львов. И город из польско-еврейско-армянско-украинского превратился?..» … «В столицу национализма. Но какого? Мистечкового».

Або Андрій Пальчевський стверджує: «А сейчас получается так: одна область захватывает одного президента, значит, и дальше диктует всей Украине, что надо делать. Или вы хотите сказать, я в чем-то ошибаюсь?». А ведуча Ганна Степанець відповідає: «Причем одна область каждого президента захватывает, как-то так им удается».

За твердженнями Андрія Пальчевського «украинцы организовали Голодомор, который, кстати, был не только в Украине, но и на Волге, который был в Казахстане, но об этом мы умалчиваем сейчас…»

Ведучі каналу Ангеліна Пичик та Максим Назаров зазначили, що жанром розмови було інтерв’ю, і відповідно формат не передбачав альтернативних думок. Вони цитували Конституцію та положення про право на вираження власної думки.

«Не перетворюйте засідання на майданчик для власних емоцій», – зазначив Максим Онопрієнко.

Максим Назаров відповів, що йому «прикро, що члени Нацради кажуть, що закон це емоції».

Ведучим заперечила голова Нацради Ольга Герасим’юк.

«Є суд, де ви зможете це опротестувати. Ви зможете аргументовано оскаржити усі рішення в суді», – запевнила Ольга Герасим’юк.

Регулятор ухвалив рішення визнати факт порушення, а також з огляду на неусунення порушень після застосування попередніх санкцій, постановив звернутись до суду з позовом про анулювання ліцензії.

Також ознаки порушення регулятор виявив в ефірі за участю Олени Лукаш. За що канал отримав від регулятора штраф.

У програмі «Важливе» Олена Лукаш стверджувала, що нинішня влада України і її союзники в боротьбі з російською агресією становлять загрозу та небезпеку для людей: «Для власти невероятно удобно, чтобы военные действия продолжались. Это снимает с нее ответственность за происходящее в стране, это дает возможность спокойно наживаться, грабить и затыкать рот всем оппонентам и при этом для того, чтобы люди верили в какие-то мирные процессы…»

 Всю відповідальність за ведення бойових дій, на думку регулятора, Олена Лукаш покладає на політичне керівництво України, а не на країну-агресора: «Украины нет. Украина не субъектна… Ничего не может решить руководство Украины, ей через «Твиттер» указывают, куда ей идти и чем заниматься, кто что возглавит, и кто что кому должен»; «Я не вижу другого правового способа, чем, возможно, не федерация, возможно другое…»; «От пойдите, попробуйте, найдите какой-то памятник и попробуйте его повредить. Любой, любой в Киеве. Уже не осталось тут практически ничего нормального…».

На думку Нацради, у лексиці пані Лукаш є провокаційні, образливі й дискримінаційні визначення стосовно людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей: «унтерменши», «недочеловеки», «раковая опухоль», «немытые, нечесаные дети», і вона приписує їх нинішній українській владі.

Також Нацрада визнала аналогічні порушення у програмах за участю Пальчевського та Лукаш в ефірі ще одного каналу Мураєва (юридична особа ТОВ «Наша Прага» каналу «Максі ТВ»), який ретранслює ефір каналу «Наш»), тобто розпалювання релігійної, расовою та релігійної ворожнечі.

Регулятор виніс каналу два штрафи у розмірі 119 тисяч гривень, а також застосував до каналу санкцію попередження. Окрім цього Нацрада провела перевірку ТОВ «Наша Прага» через ретрансляцію каналом «Максі ТВ» каналу «Наш».

Максим Онопрієнко зазначив, що компанія надала свої пояснення, де заперечила ретрансляцію та піддає сумніву факт оголошення перевірки.

«Наша перевірка довела факт не дотримання умов програмної ліцензії, відсутні науково-просвітницькі, культурно-мистецькі та дитячі програми», – зазначив Онопрієнко.

Він додав, що «Наш» і «Максі ТВ» транслюють програми каналу «Наш» одночасно з технічною затримкою у кілька секунд, що є ретрансляцією.

Нагадаємо, 19 серпня 2021 року Нацрада вирішила звернутись до суду, щоб анулювати ліцензію каналу «Наш».  

Ініціатива «МедіаЧек» встановила, що Макс Назаров та Андрій Пальчевський в ефірі каналу «Наш» дозволили собі антисемітські випади.

Фото: канал «Наш»/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY