detector.media
02.09.2021 11:48
В Італії відкрився 78-й Веніційський кінофестиваль. Україну представлятимуть три стрічки
В Італії відкрився 78-й Веніційський кінофестиваль. Україну представлятимуть три стрічки
За головну нагороду фестивалю — «Золотого лева» — змагатиметься фільм Валентина Васяновича «Відблиск».

В Італії 1 вересня відкрився 78-й Веніційський кінофестиваль, він триватиме 11 днів.

Як зазначає Reuters, організатори дотримуються суворого протоколу, щоб запобыгти розповсюдженню COVID-інфекції та забезпечити безперебійність кіномарафону. 

До червоної доріжки, якою пройшлися на відкритті фестивалю кінозірки, не допустили натовп глядачів, встановивши загорожу. Також театри, в яких демонструватимуть фільми, будуть працювати на половину місткості. Для відвідування сеансів потрібні маски для обличчя, сертифікат про імунізацію або негативний тест на COVID-19.

На кінофестивалі цього року Україну представлятимуть три стрічки: фільм Валентина Васяновича «Відблиск» змагатиметься в основному конкурсі за головну нагороду фестивалю — «Золотого лева», а в програмі «Горизонти» відбудеться світова прем'єра стрічок «Носорог» Олега Сенцова та «Цензорка» Петера Керекеша. Це друга за значущістю програма Венеційського кінофестивалю і проводиться паралельно з головним конкурсом. До участі у цій секції відбирають художні та документальні фільми, які представляють нові тенденції у розвитку світового кінематографа.

Конкуренцію «Відблиску» в основному конкурсі складатимуть:

У програмі «Горизонти» загалом покажуть:

Нагадаємо, у 2012 році проєкт фільму «Носоріг» переміг на 3-му пітчингу Держкіно, у 2013 році розпочалася підготовка до зйомок, але фільм так і не було знято через арешт Сенцова. Фільм є копродукцією України, Німеччини та Польщі. Загальний бюджет фільму складає 1,65 млн євро. Держкіно спрямувало на виробництво 25 млн грн. Проєкт також отримав фінансову підтримку від Eurimages, німецького кінофонду Medienboard Berlin-Brandenburg і Польського кіноінституту. 5 грудня 2020 року Олег Сенцов завершив зйомки фільму. Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

У 2018 році проєкт стрічки «Цензорка» став одним із переможців пітчингу патріотичного кіно від Мінкульту. Він отримав головні нагороди секцій Work in Progress Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах у 2017 році й Одеського міжнародного кінофестивалю у 2018 році. У 2021 році словацько-чесько-український фільм «Цензорка» переміг на індустріальній платформі Міжнародного кінофестивалю в Трієсті. Фільм розповідає історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка, і потрапила у світ, населений лише жінками: ув'язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми.

Проєкт фільму Валентина Васяновича «Відблиск» став переможцем Одинадцятого пітчингу Держкіно у 2019 році. Тоді було заявлено, що бюджет стрічки складає 31,3 млн грн. Держава надала йому 25 млн грн фінансової підтримки (80%). Проєкт також було представлено на пітчингу Одеського кінофестивалю, де він взяв приз від каналу «Україна» в розмірі 60 тис. грн. Читайте на «Детекторі медіа» інтерв'ю з режисером «Валентин Васянович: Поки є можливість знімати кіно вдома, їхати в Голлівуд не треба». У липні 2021 року Європейський дистриб'ютор New Europe Film Sales (Варшава) придбав права на фільм Васяновича «Reflection» («Відблиск»). Фільм розповість про лікаря-добровольця, який після повернення з полону намагається пристосуватися до мирного життя. Він спілкується з колишньою дружиною і своєю 12-річною донькою, яка також травмована через смерть близької людини на війні.

Фото: labiennale.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY