detector.media
01.09.2021 18:59
Найбільший білоруський паблік з мемами на політичну тематику «Чай з малинавым варэннем» визнали екстремістським
Найбільший білоруський паблік з мемами на політичну тематику «Чай з малинавым варэннем» визнали екстремістським
Під час протестів сатиричний канал активно постив інформацію про події та меми, пов’язані з ситуацією у країні.

У Білорусі суд Центрального району Мінська визнав екстремістським сатиричний телеграм-канал з мемами «Чай з малінавим вареннем».

Про це повідомили в Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі.

«Зберігання екстремістських матеріалів, а так само підписка на telegram-канали та чати, визнані екстремістськими тягне за собою адміністративну відповідальність», – заявили у відомстві.

На питання «Детектора медіа», чи вплине це рішення на подальшу роботу пабліків, там відповіли ось цим мемом.

На каналі майже 140 тисяч підписників. Канал постить меми на соціально-політичну тематику і є одним з найбільших медіаресурсів, які читають через меми.

Під час протестів у Білорусі, що спалахнули після президентських виборів в серпні 2020 року, телеграм-канал також висвітлював політичні події та викладав фото і відео з акцій.

Назва каналу відсилає до випадку, який стався на давній пресконференції самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. 2011 року кореспондент намагався спитати його щось незручне, але Лукашенко перебив його і запропонував усім присутнім випити кави, зазначивши, що сам він дуже любить чай з малиновим варенням. Потім він запропонував його дівчині, яка брала участь в заході.

Нагадаємо, що 18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

Фото: «Чай з малінавим вареннем»/Telegram

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY