detector.media
Іра Рябоштан
01.09.2021 09:10
Зустріч Зеленського та Байдена. Що готують медіа
Зустріч Зеленського та Байдена. Що готують медіа
Відсутність чіткої програми візиту та його перенесення вплинули на медіа: деякі ЗМІ зізнаються, що досі не мають чіткої сітки мовлення на день візиту.

Президент України Володимир Зеленський та президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрінуться 1 вересня в Білому домі. Цю зустріч вони запланували ще в червні, однак відтоді кілька разів її переносили. Востаннє — 30 серпня. Через таку невизначеність досі не відома повна офіційна програма президента України.

Вночі Офіс президента повідомив, що глава держави разом із дружиною Оленою Зеленською прибули до Вашингтона. «На порядку денному візиту зустріч лідерів двох країн у форматі віч-на-віч та в розширеному складі делегацій. Також відбудеться низка важливих зустрічей Президента України з американськими високопосадовцями. Як планується, представники України та США підпишуть низку документів. Програма візиту розрахована на декілька днів і охопить низку міст на Східному та Західному узбережжях США», — розповіли в ОПУ. Більше повідомлень та деталей там не розповідають.

Відсутність чіткої програми візиту та його перенесення вплинули на медіа: деякі ЗМІ зізнаються, що досі не мають чіткої сітки на день візиту. Попри це, українські канали відправили своїх кореспондентів до Вашингтона або домовилися з колегами на місцях, підготували марафони та спецефіри до саміту президентів України та США, запланували включення та експертні обговорення у студіях. Пресслужби каналів розповіли «Детектору медіа» про свої ефіри.

«UA: Перший» 1 вересня о 20:00 розпочне спеціальний ефір, присвячений зустрічі Зеленського та Байдена, під час якого відбудеться обговорення передумов та перебігу зустрічі президентів України й США. У «Суспільній студії» працюватиме ведучий Роман Сухан. Включення із США робитиме журналістка Ангеліна Карякіна.

Глядачам розповідатимуть, які цілі переслідує українська сторона на переговорах зі США, що говорять американські ЗМІ про візит Зеленського до Америки та як відрізнялася підтримка Вашингтоном Києва за правління представників Республіканської й Демократичної партій. У межах спецефіру також представлять історію зустрічей голів держав, починаючи з 1991 року та історію допомоги, наданої Америкою Україні з 2014 по 2021 рік.

В обговоренні візьмуть участь запрошені експерти: голова Української асоціації американістики Макар Таран, виконавчий директор фонду «Відродження» Олександр Сушко, політолог Володимир Фесенко та голова Секретаріату президента України у 2005–2006 роках Олег Рибачук. Відеозв’язком приєднаються головна редакторка Української служби «Голосу Америки» Мирослава Ґонґадзе, заступник директора Інституту світової політики (експерт із військової допомоги Україні від США) Микола Белесков, політолог Андрій Піонтковський та інші.

«Радіо Свобода» планує о 20:30 розпочати спецефір програми «Свобода Live». Він складатиметься зі студійної частини, яку вестиме Власта Лазур з експертом-американістом; прямої трансляції пресконференції чи іншого формату спілкування з медіа; обговорення очікувань та підсумків зустрічі у включеннях з експертами та журналістами «Радіо Свобода» та «Голосу Америки». Видання перекладатиме українською прямоефірні події та коментування.

Знімальну групу з Києва до Вашингтона  «Радіо Свобода» не відправлятиме, висвітлювати візит їм допомагатиме кореспонденти видання на місці та партнери з «Голосу Америки» і телеканалу «Настоящее время».

hromadske готується робити спецефір із прямим включенням знімальної групи з Вашингтона, якщо зустріч президентів відбуватиметься не вночі за київським часом. Для висвітлення саміту у Вашингтоні перебуває знімальна група медіа: журналіст Олег Павлюк та відеограф Микола Пастико.

«Україна» та «Україна 24» мають у США постійний корпункт, однак до Вашингтона також відправили додаткову групу з ведучою інформаційної програми «Сьогодні» Оленою Кот. Обидві групи працюватимуть на подіях у Вашингтоні, а також висвітлюватимуть різні заходи в межах візиту: одна група в Лос-Анджелесі, друга — у Сан-Франциско.

«Україна» планує висвітлювати події в межах випусків новин, натомість «Україна 24» показуватиме спецефір «Американський прийом». У межах спецефіру планують розповідати, як проходитиме саміт, надати слово міжнародним експертам та розповісти про результати переговорів президентів США й України. До спецефіру долучаться ведучі Віолетта Логунова, Василь Голованов, Анна Степанець, Володимир Полуєв. Завершать марафон спецвипуск програми «Час Голованова» та вечірні підсумки від Євгенія Кисельова й Наталі Влащенко.

«1+1» висвітлюватиме зустріч Зеленського з Байденом у межах випуску «ТСН». Над цим працюватиме знімальна група американського корпункту «ТСН», а також ведуча Марічка Падалко. Ведуча разом з спецкореспонденткою «ТСН» Ольгою Кошеленко розповідатимуть про подію, а команда «ТСН» підготувала спеціальні сюжети про переговори.

Також о 22:45 на «1+1» ТСН покаже спецвипуск новин за результатами зустрічі. Марічка Падалко та Ольга Кошеленко наживо із Вашингтону розкажуть про переговори Джо Байдена та Володимира Зеленського.

Прямий канал 1 вересня проведе марафон «Побачення з президентом», який триватиме з 7:00 до 23:00. У межах марафону покажуть повністю й пресконференцію за результатами зустрічі. У Вашингтоні вже працює кореспондентка каналу Катерина Лісунова.

Канал «Наш» весь день працюватиме в режимі спецмарафону присвяченому візиту Зеленського до Білого дому. Канал транслюватиме без скорочень пресконференцію, однак знімальну групу в США не посилатиме.

5 канал не планує проводити спеціальний марафон, присвячений саміту. Натомість зустріч Зеленського та Байдена висвітлюватиме в межах випусків новин та у спецвипуску «Голосу Америки», час виходу якого орієнтовно збігається з офіційними подіями зустрічі президентів. Також канал розглядає варіант продовження трансляції і поза випусками цих програм. Знімальну групу до США 5 канал не посилатиме.

«Еспресо» також планує прямі трансляції пресконференції та висвітлюватиме всі заходи в новинах. Спецпрограмування канал не передбачав, знімальна група також не поїде до Вашингтона.

24 канал транслюватиме наживо всі офіційні заходи, а ввечері проведе спецефір, присвячений проміжним підсумкам візиту.

ICTV показуватиме прямі включення спеціальної кореспондентки «Голосу Америки» Юлії Ярмоленко із зустрічі президентів у «Фактах». Пряму трансляцію пресконференції на каналі не планують, однак розкажуть про неї у новинних випусках. Підведуть підсумки зустрічі у випуску програми «Факти тижня» 4 вересня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY