detector.media
29.08.2021 18:08
Афганський журналіст добу чекав на представників Канади біля кабульського аеропорту. Вони обіцяли евакуювати його сім'ю, але так і не прийшли (ФОТО)
Афганський журналіст добу чекав на представників Канади біля кабульського аеропорту. Вони обіцяли евакуювати його сім'ю, але так і не прийшли (ФОТО)
Канадські представники не прийшли на зустріч, як домовлялися. Журналісту та його сину доводилось проходити повз блокпости талібів, ризикуючи власним життям через свої минулі заяви.

Афганський журналіст Самандар Хан каже, що у нього було дві можливості втекти з родиною до європейських країн – в Ірландію та Німеччину, пише CBC.

Однак він відмовився від них, оскільки вже отримав канадські візи. Але коли цього тижня вони з сином пішли на зустріч з канадськими чиновниками до міжнародного аеропорту Кабула – ті не прийшли.

Наразі Канада припинила рятувальні операції, а Хан та його 19-річний син Ахмад Навiн опинилися в пастці. Його дружина та деякі інші члени сім'ї втекли до Катару і все ще сподіваються попросити притулку в третій країні.

«Якщо я залишуся в Афганістані, я думаю, що втрачу своє життя. Мене вб'ють або я зникну. Я робив жорсткі заяви проти "Талібану", проти терористичних угруповань. Я весь час читав неприємні для них заяви на пресконференціях. Я виконував важку роботу, захищаючи свободу журналістів, свободу вираження поглядів. Це робила вся моя сім'я», – каже Хан.

Він 20 років працює журналістом в Афганістані. Його син працює фотожурналістом. 

Самандар Хан (зліва) виступає на пресконференції «Репортерів без кордонів»

Усі його документи були в порядку, також канадська сторона запевнила його, що йому та його родині нададуть притулок. Хан розповів, що канадський уряд надіслав йому електронного листа з інструкціями, куди йти. Між їхнім домом та місцем зустрічі – шість блокпостів. 

У понеділок ввечері його та його сина зупинили на першому ж, а таліби порвали його візу і відмовився пропустити далі.

Наступного дня його синові вдалось пройти всі блокпости, хоч по дорозі бойовики побили його. Навін чекав понад 24 годин з десятками інших сімей, усі чекали канадської допомоги, додав Хан. Поруч прорвалась труба і вони стояли у стічних водах. Через 24 години він зневірився і повернувся додому.

Тепер Хан і його син ховаються, міняючи локацію перебування, щоб уникнути зустрічі з талібами. За його словами, вони не мають доступу до своїх банківських рахунків або зарплат. Він каже, що він та інші журналісти працювали протягом 20 років, з моменту останнього падіння Талібану, для побудови здорового, демократичного суспільства в Афганістані.

«Ми втратили все за кілька годин. Все завалилось», – сказав він.

Нагадаємо, що журналістка Стефані Глінскі пише для The Guardian і Foreign Policy Magazine, спеціалізуючись на гуманітарних кризах і конфліктних зонах світу.

У своєму інстаграмі вона 28 серпня опублікувала історію про те, як американські військові силою депортували її з Афганістану, куди вона прилетіла працювати журналісткою.

Фото: Ахмад Навін, фото з місця зустрічі з канадськими представниками

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY