detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
28.08.2021 16:30
Політичний сезон насувається. Моніторинг теленовин 16–21 серпня 2021 року
Політичний сезон насувається. Моніторинг теленовин 16–21 серпня 2021 року
У новинах побільшало конфліктних тем та згадок окремих політиків. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

80% усіх теленовин про події у світі стосувалися Афганістану. Найбільше новинарі переймалися темами евакуації біженців, зокрема, долею українців, що опинилися в цій країні, висвітлювали реакції світових лідерів та спроби пояснити, як конфлікт позначиться на ситуації у світі. Під цим приводом блок тем про міжнародну політику вийшов на другий план, випередивши навіть соціальні та надзвичайні події. Не поступалися йому тільки повідомлення з поля української політики. Найпопулярнішою темою тут була підготовка до параду з нагоди Дня Незалежності та цикли матеріалів про історію сучасної України.

Політика вирвалася вперед

Резонансною подією стала раптова загибель мера Кривого Рогу Костянтина Павлова. Його знайшли мертвим 15 серпня, тож новини всіх каналів 16 серпня повідомляли про версії слідства: вбивство, самогубство або необережне поводження зі зброєю. На каналі «Україна» продемонстрували кадри з камери спостереження, наголосивши, що це «відео останніх хвилин життя мера Кривого Рогу». На СТБ додали суб’єктивних оцінок: «У версію про самогубство сусіди мера не вірять». І тут же сусід каже: «Він не міг сам на себе руки наложить, не міг. Він був жизнерадостний чоловік. Ну я кажу, це золота людина була». На ICTV та «Україні» настільки неповно розповідали про історію, що навіть не згадали, від якої партії Павлов був обраний (від «Опозиційної платформи — За життя»). А на Першому незалежному, навпаки, перевели все в суто політичне русло: «Тим часом в “Опозиційній платформі — за життя” певні: влада Зеленського перейшла від фабрикації замовних кримінальних справ до прямого терору проти опозиції та політичних вбивств. Про це йдеться в офіційній заяві політсили». В партії вважають загибель Павлова саме вбивством чи доведенням до самогубства. Про цю версію серед інших у сюжеті згадали й на «Інтері». Очікувано, що ця тема додала згадок «ОПЗЖ», про яку й так не дають забути два канали партії — «Інтер» та Перший незалежний.

17 серпня стався новий конфлікт через декорації на Алеї Небесної сотні в Києві. Не всі канали подали історію різнобічно. На Першому незалежному акцентували на сутичках між «Нацкорпусом і поліцією», в деталі не заглиблювали. На ICTV також не подавали різних позицій, але наголосили, що приїхав мер Києва Віталій Кличко та оперативно з усім розібрався.

 

Наближення нового політичного сезону відчувається у зростанні кількості згадок окремих політиків. Уже стає звичним майже щотижня спостерігати Олександра Фельдмана в новинах «Інтера». Тут він фігурує як благодійник та засновник харківського «Фельдман Екопарку», але почастішання його появи можна пов’язати і з наближенням виборів харківського міського голови.

Вперше за довгий час у новинах з’явився антипіар: на «Інтері» критикували Петра Порошенка за нібито появу в нього охорони. «Причому він користується приватною охоронною фірмою, яка зовні нагадує тітушок, хоча в його оточенні є колишні керівники СБУ та силових структур. Тож кого боїться п’ятий президент України, адже саме за його керівництва почали виникати і розвиватись псевдонаціоналістичні та радикальні групи?» — сказала ведуча. А на «1+1» опосередковано, незбалансовано й упереджено критикували міську владу Дніпра. «У Дніпрі розпочали масовий збір підписів проти корупції. Активісти запевняють, що їхні податки розкладають посадовці міської ради. Зокрема, як приклад наводять завищені ціни на тендерах, десятки мільйонів на самопіар мерії та одні з найвищих в Україні ціни на комуналку», — озвучила ведуча. Далі в повідомленні є тільки коментар активіста, який не наводить конкретних прикладів порушень на закупівлях: «Якщо взяти будь-який тендер, який проводиться в міській ради, то мінімум на 30–40 % ціна відрізняється від ринкової». У повідомленні не уточнюється, на які «тарифи на комуналку» жаліються дніпряни. Адже людям може не подобатися зростання цін, наприклад, на газ, які міська влада не встановлює. І зайве, мабуть, говорити, що такий неповний матеріал без конкретики взагалі дивує появою на одному із ключових центральних каналів, адже суть проблеми так і не розкрили. Втім, посил очевидний: міська влада Дніпра — погана.

Другий тиждень поспіль 5 канал маніпулює результатами соціологічного опитування. Цього разу це фрагментарне цитування результатів опитування фонду «Демократичні ініціативи», присвяченого річниці незалежності України. Новинарі 5 каналу вирішили озвучити лише те, що вигідно власнику каналу: «Понад десять відсотків українців вважають, що п'ятий президент Петро Порошенко зробив найбільше для України».

Не обійшлося й без паркету. На Першому незалежному розповіли про підготовку до Дня прапора зі спікером парламенту Дмитром Разумковим у головній ролі: «Дмитро Разумков розповів, що саме з внесення цього стяга до парламенту 30 років тому розпочалися перші кроки вільної, демократичної та незалежної держави». На «Інтері» ж поширили обіцянку Володимира Зеленського забезпечити українських спортсменів гідними тренувальними базами.

У новинах цього тижня також часто з’являвся Микола Баграєв — бізнесмен, колишній регіонал і колишній тимошенківець. З одного боку, привід цілком новинний — він фігурував як засновник фестивалю «Чорноморські ігри», який відновили після перерви, зробленої через епідемію коронавірусної хвороби. Сюжети на ICTV, СТБ, «Інтері» та 5 каналі чомусь не просто розповідали про фестиваль та враження його учасників та глядачів, а мали обов’язковим пунктом долучити коментар саме Баграєва в ролі благодійника, який підтримує молоді таланти.

Спецпроєкти до Дня незалежності

Найпопулярнішою серед політичних тем була підготовка до Дня незалежності. На ICTV добиралися до опису українського культурного коду, випустивши серію матеріалів про «перемоги, втрати та гордість». У першому з них відомі українці розповідали про свої рідні краї та за що вони їх цінують. У наступних матеріалах ішлося про ментальність, «що означає бути українцем» та «про силу української пісні». Очевидно, автори намагалися викликати почуття гордості за культурне багатство, але пішли банальним шляхом, ретранслюючи зашкарублі штампи: «Україна звучить трембітою і пахне суницею, медова на смак і чарівна на вроду. Її чорнозем родючий, а дари цілющі, а тутешня земля — нескінченне джерело енергії».

На СТБ протягом тижня розповідали, як змінився добробут і побут українців, а також як трансформувалося ставлення до мови та пісні. На 5 каналі згадували історію: про олімпійські перемоги, історію грошей та Майдану Незалежності, головні події україно-російських відносин. На «Інтері» вийшов цикл про талановитих українців: «авторку унікальних витинанок Дарію Альошкіну», дослідників станції «Академік Вернадський», зірок спорту, конструкторів літака «Мрія», відомих лікарів. «UA: Перший» також присвятив свій святковий цикл сюжетів людям, «які 30 років рятують життя українців, розбудовують державу, здобувають для України медалі»: акушерці з Житомира, тренеру з Рівного, пілоту з Кропивницького, заслуженому донору та ресторатору з Одеси.

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY