detector.media
Детектор медіа
22.08.2021 16:07
Кримська платформа: все, що треба знати про масштабну подію в Києві
Кримська платформа: все, що треба знати про масштабну подію в Києві
«Детектор медіа» зробив для своїх читачів путівник подіями та змістом консультаційно-координаційного саміту, який вже завтра відбудеться в Україні.

За день до початку в Києві саміту «Кримської платформи» — як його називають офіційно  можна сподіватися,  що цей консультаційно-координаційний формат відбудеться як досить масштабне геополітичне явище. Це багаторівневий формат, який, окрім політичного, має також суспільний та культурний виміри.

Що таке «Кримська платформа» і яка її мета

«Кримська платформа»  це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат. 

«Кримська платформа» спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети  деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Платформа має на меті зібрати під своєю егідою тематичні заходи та ініціативи з кримського питання в рамках міжнародних організацій, інших міжнародних урядових та неурядових форумів.

Логотипом «Кримської платформи» стало зображення стовпів давнього Херсонеса, що символізують демократію, над якими пурхає голуб  символ свободи та миру. Ця композиція має й другий сенс: вона нагадує глядачу тризуб і тамгу  головні символи українського та кримськотатарського народів.

Діяльність «Платформи» здійснюватиметься паралельно на кількох рівнях: 

-           глав держав та урядів,

-           міністрів закордонних справ,

-           парламентів та міжпарламентських асамблей,

-           громадянського суспільства та експертного середовища.

На інавгураційному саміті «Кримської платформи» всі держави-учасниці підпишуть Кримську декларацію, яка фактично зафіксує політику невизнання, політику тиску, політику засудження злочинів Російської Федерації і стане кодифікацією такої політики невизнання.

В рамках саміту відбудуться чотири тематичні панелі. Темою першої буде «Колонізація XXI сторіччя: подолання наслідків та відновлення прав кримськотатарського народу як інструмент деокупації Криму». Її учасники обговорять майбутнє півострова в складі України після деокупації з огляду на потребу забезпечити захист кримськотатарської мови та культури, які сьогодні перебувають під утиском окупантів. Серед учасників першої панелі — Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джапарова, заступниця міністра закордонних справ України; Ірина Венедиктова, генеральна прокурорка; Анна Фотига, депутатка Європарламенту. 

Під час дискусії «Невизнання незаконної анексії Криму як виклик для світу: як поєднати прагматичні інтереси з етичною політикою» спікери обміняються думками щодо забезпечення підтримки повернення українського Криму у світі, де все більше панує Realpolitik (прагматична політика захисту лише власних інтересів). Учасники — Джон Гербст, директор Атлантичної Ради; Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України; Джеральд Конноллі, голова Парламентської Асамблеї НАТО; Френсіс Фукуяма, професор Стенфордського університету та інші.

Третє обговорення буде присвячене реінтеграції Криму через права людини та сталий розвиток, під час якого, зокрема, значну увагу буде приділено утискам прав на свободу та особисту недоторканість, свободу самовираження та зібрання кримчан. Учасники — Олексій Резніков, віцепрем'єр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Кара МакДональд, заступниця Державного секретаря США з питань демократії, прав людини та праці; Курт Волкер, колишній представник Державного департаменту США з питань України, керівний директор BGR Group, старший радник Atlantic Council та інші.

Остання панельна дискусія дасть учасникам можливість висловитися щодо загроз Азово-Чорноморського регіону як виклику міжнародній безпеці. Також відбудеться обмін думок щодо шляхів деокупації півострова та протистояння його мілітаризації Росією. Серед учасників — Олексій Данілов, секретар РНБО України; Мірча Джоане, заступник генсека НАТО; Калле Лаанет, міністр оборони Естонії; Петер Хульквіст, міністр оборони Швеції.

Експертна мережа

Експертна мережа — це неурядове об’єднання індивідуальних експертів, журналістів, організацій та наукових установ, які займаються аналітикою та моніторингом ситуації в Криму. Про свою готовність долучитися до роботи Кримської платформи заявили щонайменше 180 експертів із 33 країн.

Експерти працюватимуть у семи робочих групах:

Місія експертної мережі пов’язана з місією «Кримської платформи» — сприяти консолідації міжнародної підтримки звільнення Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Чорного та Азовського морів від російської окупації, подоланню її негативних наслідків, розробляти й адвокатувати експертні напрацювання з відповідної тематики.

Культурний вимір

На полях саміту «Кримської платформи» буде представлена комплексна культурна програма, яка складатиметься із семи інтерактивних елементів, цифрових інсталяцій та експозицій. Повз них проходитиме маршрут кожного іноземного делегата до зали проведення саміту.

Зокрема, на саміті можна буде побачити:

 ➤інтерактивну мультимедійну інсталяцію «Тесеракт КРИМ»,

 ➤мультимедійну галерею «Історії Криму»,

 ➤виставку «Символи Криму»,

 ➤інсталяцію «Зоряний пил»,

 ➤інтерактивну відеостіну «Культурні скарби Криму»,

 ➤інтерактивний портал «Листи до Криму»,

 ➤проєкт «Ми — це Крим».

Детальніше про культурну програму саміту можна прочитати на офіційному сайті «Кримської платформи».

Відкриватиме саміт українська співачка кримськотатарського походження Джамала піснею «1944», із якою вона перемогла на «Євробаченні» у 2016 році.

Політичний, громадський та культурний виміри — це три кити, на яких буде триматись явище під назвою «Кримська платформа». Синергія зусиль політиків, громадянського суспільства та митців триматиме питання незаконної анексії Криму на світовому порядку денному та зробить процес деокупації незворотнім.

Стежте за трансляцією саміту «Кримської платформи» на офіційній сторінці та ютуб-каналі, а також у соціальних мережах:

https://twitter.com/crimeaplatform

https://www.facebook.com/crimeaplatform

https://t.me/crimeaplatform

https://www.instagram.com/crimeaplatform/

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY