detector.media
22.08.2021 15:15
Перший Незалежний опублікував звернення журналістів каналів Медведчука до Ангели Меркель: просять про зустріч через санкції
Перший Незалежний опублікував звернення журналістів каналів Медведчука до Ангели Меркель: просять про зустріч через санкції
Цю публікацію продублювали деякі російські видання. У листі автори пишуть, що просять у канцлерки Німеччини про зустріч через закриття своїх телеканалів. Або відреагувати іншим чином.

Журналісти телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, які потрапили під санкції РНБО, звернулися з проханням про зустріч до канцлерки Німеччини Ангели Меркель. Про це пише Перший Незалежний. 

Новину про це також опублікували російські видання «ТАСС»,« Газета.ру», Kommersant та інші. 

У листі журналісти пишуть, що хочуть зустрітися і обговорити «незаконне закриття наших телеканалів українською владою». Якщо ж у Меркель не вдається зустрітися з ними, вони просять її відреагувати на ситуацію, «ініціювавши обговорення цього питання у профільних європейських інституціях».

Далі вони пояснюють, чому та як, на їхню думку, їхні канали закрили. Ось повний текст листа:

«Її Високоповажності, доктору Ангелі Меркель,

Канцлеру Федеративної Республіки Німеччина

Ваше Високоповажносте,

Журналісти трьох опозиційних телеканалів "112 Україна", "Ньюзван" і "ЗІК" користуються цією нагодою для того, щоб висловити вам свою повагу і звернутися з проханням про зустріч задля того, щоб обговорити незаконне закриття наших телеканалів українською владою.

Грубо порушивши принцип верховенства права, українська влада заборонила трансляцію трьох провідних телевізійних каналів – сьогодні це рішення отримує все більше засудження з боку провідних міжнародних правозахисних організацій. Для нас буде честю зустрітися з Вами, щоб висловити свою стурбованість з приводу кричущого нападу на свободу преси в Україні.

Ми впевнені, що ваша зустріч з постраждалими журналістами стане прекрасною демонстрацією послідовної підтримки з боку ЄС у сфері захисту прав і свобод людини.

У разі неможливості такої зустрічі через щільний графік Вашого візиту до України, просимо Вас відреагувати на ситуацію, яка склалася навколо наших телеканалів, та ініціювати обговорення цього питання у профільних європейських інституціях.

Коротко головні обставини закриття телеканалів можна описати наступним чином:

На початку лютого без будь-яких юридичних підстав українська влада закрила телеканали "112 Україна", "Ньюзван" і "ЗІК". Практично півтори тисячі журналістів було викинуто на вулицю за забаганкою Банкової. Однак ми не здалися і створили новий телеканал "Перший Незалежний", який об'єднав колективи "112 Україна", "Ньюзван" і "ЗІК".

26 лютого телеканал почав мовлення, однак, за вказівкою влади, через годину після початку ефіру було вчинено тиск на провайдерів телекомунікаційних послуг, внаслідок чого наше супутникове мовлення було відключено попри раніше досягнуті угоди про співробітництво. Телеканал не пропрацював і дня, і знову без будь-яких юридичних підстав нам було відмовлено у праві на роботу та позбавлено доступу до нашої аудиторії.

Українські чиновники перейшли всі межі розумного і продовжують нехтувати українським законодавством і міжнародними нормами, цілеспрямовано знищуючи свободу слова в Україні. Але ми не ставимо перед собою мету воювати з нинішньою владою. Ми, як журналісти, всього лише хочемо продовжувати працювати і доносити людям правду про те, що відбувається в країні і за її межами. Однак у цьому законному праві нам відмовлено.

Тому ми просимо Вас відреагувати на цю ситуацію і дати свою оцінку тому, що відбувається навколо наших телеканалів». 

Нагадаємо, що 4 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Свої пропозиції парламент скерував до Ради національної безпеки та оборони України. Появі постанови передувала петиція про припинення діяльності телеканалів «112 Україна» та NewsOne, зареєстрована на сайті Верховної Ради 20 вересня. А за тиждень до того голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, пояснюючи зволікання Нацради з розглядом продовження цифрових ліцензій «112 України», сказав, що до парламенту вноситься якийсь законопроект, який дозволить застосовувати певні важелі до тих медіа, на які є вплив іноземного резидента. В РНБО оголосили, що рішення буде ухвалене після перевірки СБУ за дорученням президента.

У Верховній Раді створили тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації. Вона завершила роботу та відзвітувалась 17 квітня 2020 року. Верховна Рада не підтримала звіт комісії

У липні 2019 року новопризначений в.о. голови СБУ Іван Баканов на засіданні РНБО запропонував прийняти рішення про застосування санкцій до юридичних осіб телеканалів «112 Україна» і NewsOne та ввести їх у дію відповідним указом Президента України. Однак такого рішення РНБО досі не прийняла.

Народний депутат від «Слуги народу» і радник команди президента Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів, підконтрольних Віктору Медведчуку.

У серпні видання «theБабель» повідомило, що СБУ порушила кримінальне провадження щодо телеканалу «112 Україна» за статтею 206 Кримінального кодексу (протидія законній господарській діяльності). «Детектору медіа» у відповідь на запит в СБУ не надали ніяких коментарів та інформації, посилаючись на таємницю слідства.

Наприкінці серпня Володимир Зеленський в інтерв’ю на каналі «1+1» анонсував «гучну історію з поганим закінченням» для партії та каналів, контрольованих Віктором Медведчуком.

За результатами моніторингу проросійських дезінформаційних наративів, який проводила громадська організація «Детектор медіа» восени 2020 року, телеканали «групи Медведчука» відповідальні за більш ніж половину зафіксованих випадків проросійської пропаганди.

Фото: Перший Незалежний

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY