detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
21.08.2021 10:00
Свиняча дипломатія. Моніторинг теленовин 9–14 серпня 2021 року
Свиняча дипломатія. Моніторинг теленовин 9–14 серпня 2021 року
У фокусі новин опинилася підготовка до Дня Незалежності, зокрема і потреба посилити позиції України у протидії російській агресії. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

Найпоширеніші теми протягом тижня: вакцинація — темпи щеплення українців, нові рекомендації щодо строків вакцинації тощо; наслідки негоди — тут відзначилися Черкащина, Крим та події за кордоном. Олімпійські теми відійшли на другий план, але ще згадувався скандал із олімпійською призеркою Ярославою Магучіх. Також у новинах почали з’являтися матеріали до тридцятиріччя проголошення незалежності України: до Києва привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика, тривала підготовка до військового параду, святкового концерту на «Олімпійському», заходів у регіонах, зокрема виконання гопака в небі, на який виділили 2,5 мільйони гривень.

Расистський скандал і звинувачення Зеленського

Згадок про політичні партії в новинах майже не було. Половина згадок про «Слугу народу» пов’язана з інцидентом, що стався з олімпійським чемпіоном і нардепом Жаном Беленюком. 13 серпня він написав у фейсбуку, що до нього на вулиці в Києві чіплялися та викрикували расистські образи. Про це коротко з уточненнями від поліції повідомили на ICTV, 5 каналі, «Україні» та «UA: Першому». Наступного дня на Першому незалежному цей інцидент викрутили проти партії влади: «Партія засуджує прояв расизму і ксенофобії. Втім, є питання: чому вигуки "Вали в Африку" викликають у Зеленського обурення, а власні слова, що українці з Донбасу повинні їхати в Росію – ні. В чому різниця? – запитують в "Опозиційній платформі – за життя"». Хто саме запитує, у повідомленні не уточнили, але назвали це подвійними стандартами і навіть підтримкою расизму: «Зеленський не розуміє, що особисто він є головним винуватцем нападу на Беленюка, бо, покриваючи націонал-радикалів, фашистських молодчиків і інших расистів, створив для них атмосферу вседозволеності і підштовхує до нових злочинів».

 

Результати соціологічних опитувань уже не перший тиждень охоче поширюють канали «Опозиційної платформи — За життя», оскільки ця партія займає в рейтингах вигідні позиції. Але цього тижня до ОПЗЖ долучився 5 канал. Тут поширили частину результатів опитування компанії «Социс», що пов’язана з політтехнологом і радником Петра Порошенка Ігорем Гринівим. Компанія поставила партію «Європейська солідарність» на другій позиції після «Слуги народу» (як і в опитуванні «Рейтингу», опублікованому 19 серпня). Але інші компанії показують інші результати. Наприклад, КМІС на початку серпня показував перевагу ОПЗЖ та «Батьківщини», відповідно на другій та третій позиції, а «Євросолідарність» поставив на четверту. Таке ж розташування у рейтингу фіксувало опитування центру «Соціальний моніторинг» в першій декаді серпня.

Розбіжності у результатах опитувань є не надто суттєвими, це може бути пов’язано з методами, періодом, вибіркою та іншими факторами. Втім, показово, що телеканали озвучують лише ті дані, що вигідні партіям, яким вони симпатизують: ОПЗЖ на «Інтері» та Першому незалежному, «Європейській солідарності» на 5 каналі.

На Першому незалежному при цьому двічі за 10 серпня посилалися на дані сумнівної організації «Інститут соціології громадянського суспільства». В першому випадку показали рейтинги, згідно з якими ОПЗЖ майже наступає на п’яти «Слузі народу». В наступному повідомленні з посиланням на цю ж організацію сказали: «Майже 70% українців упевнені: суд над головою політради "Опозиційна платформа – за життя" Віктором Медведчуком – спроба влади відволікти українців від реальних економічних проблем»

Дипломатія та російська агресія

Зі зниженням уваги до політики кількість паркету також зменшилася. Точкові випадки були на ICTV. Наприклад, там сповістили, що саме завдяки ініціативі президента з осені для частини споживачів знизиться тариф на електроенергію. Хоча за Конституцією президент не має директивного впливу на Кабмін, який ухвалив рішення щодо тарифів. На Першому незалежному цю заслугу приписали тискові опозиції, а співголова ОПЗЖ Юрій Бойко у коментарі розповідав, що країні бракує енергетичної стратегії та закупівлі вугілля з українських шахт.

 

Також Зеленський фігурував у повідомленнях про заплановані переговори з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, підготовку до Дня Незалежності та Кримської платформи, у реакціях на заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. До цих інформаційних приводів на «Інтері» допасовували заяви співголови ОПЗЖ Юрія Бойка. 13 серпня він під гаслами за мир вчергове звинуватив українську сторону у нібито недотриманні Мінських угод та вболівав за транзит російського газу: «Я очень надеюсь, что будет дан четкий сигнал о выполнении Минских договоренностей со стороны нашей власти, соответственно и власти непризнанных республик, [...] и я надеюсь, что будет дан старт продолжению контракта по транзитам российского газа на нашей территории». А наступного дня він закликав владу подарувати країні на День Незалежності все те, добитися чого вже не перший рік обіцяє його політична сила: «Самый лучший подарок – это заключение мира в день тридцатилетия на Донбасе, это снижение комунальных тарифов, снижение цен на продукты и повышение социальных выплат тем людям, которые в этом нуждаются и которые тогда почувствуют, что государство для них, оно о них заботится».

 

Тим часом найбільш висвітлюваним регіоном у новинах лишається Донецька область. Там, крім регулярних зведень про ворожі обстріли по позиціях української армії, цього тижня стало відомо про вбивство трьох в’язнів колонії, які свого часу намагалися перевестися на вільну територію. У репортажі з-під Горлівки 10 серпня кореспондент «1+1» Андрій Цаплієнко показав чергові докази російської агресії: на уламках мін, якими обстрілювали позиції української армії, знайшли маркування російського виробництва.

 

Незначну увагу у випусках приділили наслідкам російської агресії у Криму. На Суспільному та СТБ згадали про проведення на території півострова військових навчань російської армії. Також на СТБ висвітлювали акцію на підтримку кримських політв’язнів, яку провели у Львові. На ICTV сюжет присвятили проблемам із водою в Криму. На «Україні» розповіли, як Росія забруднила Чорне море нафтою. Про наслідки негоди в Криму згадували у випусках СТБ та «1+1». Проте не для всіх каналів кримські новини є пріоритетними.

Більшість каналів згадували про річницю початку протестів у Білорусі та подальші переслідування активістів та журналістів. 9 серпня, коли про це повідомляли усі канали з вибірки «Детектора медіа», новини на Першому незалежному не виходили. В цей день ефір медіа Медведчука присвятили висвітленню пресконференції білоруського диктатора та її обговоренню в онлайн-ефірі. Також більшість каналів повідомила про реакцію Офісу президента на звинувачення Лукашенка у нібито постачанні бойовиків на територію Білорусі з України.

Доволі дивному дипломатичному скандалу приділили увагу на СТБ 12 серпня. В ефірі українського каналу коротко розповіли про взаємні лайки через відеозвернення між російським політиком Володимиром Жириновським та експослом Азербайджану Ісфандіяром Вагабзаде. Вагабзаде обурили заяви Жириновського щодо російського впливу на Кавказі і він перейшов до приниження: «Зараз прочитаю цитату дипломата: "Твоя нація смердить, як свиня". Із такими словами до Володимира Жириновського звернувся азербайджанський дипломат і порадив йому "вдягнути намордника"», – прокоментував ведучий новин СТБ. Ця сварка надихнула редакцію СТБ на грубий каламбур у титрі до сюжету: «Одінь на рот».

Поліція проти Нацкорпусу

14 серпня політичне затишшя розбавила акція протесту «Національного корпусу», що переросла у сутички з поліцією та напади на журналістів. Цій події передували затримання членів «Нацкорпусу»: правоохоронці підозрюють їх у рекеті, а активісти звинувачують владу в політичних переслідуваннях. З усіх каналів, що входять у вибірку ДМ і мають новини в суботу, проігнорували цю подію лише новинарі ICTV. Однобоко протест і сутички подали на «Україні», «Інтері» та Першому незалежному — лише з коментарями поліцейських, навіть не передавши претензії та вимоги, які висували протестувальники. На ютуб-каналі Першого незалежного сюжет про акцію мав назву «Митинг "Нацкорпуса" из мирного превратился в уничтожающий». У тексті новини акцентували на радикальності протестувальників: «Замість того, аби виконати вимоги правоохоронців, ватажок організації Андрій Білецький дав команду своїм прихильникам йти на прорив. Молодики почали кидати у силовиків бруківку та петарди. Постраждав також і журналіст». Який саме журналіст, не уточнювали.

Про поранених та претензії з обох сторін сутичок йшлося у матеріалах «UA: Першого», 5 каналу та «1+1». Суспільне і «1+1» окремо звернули увагу на напади на журналістів: постраждали фотокор видання «Букви» Олександр Кужельний та оператор «1+1» Антон Філіпов.

Деякі канали уникали й інших скандальних тем. Звинувачення у домаганні на адресу актора Володимира Талашка не висвітлювали на «Інтері» та Першому незалежному. Дрифт із порушенням правил на Софійській площі за участі компанії Red Bull та реперки Alyona Alyona не зачіпали у випусках новин СТБ та ICTV.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY