detector.media
19.08.2021 17:07
Білоруське видання Zerkalo.io запустило донати
Білоруське видання Zerkalo.io запустило донати
Zerkalo.io: Внесок читачів дозволить нам і далі чесно і неупереджено розповідати про те, що відбувається в Білорусі.

Білоруське видання Zerkalo.io відкрило можливість для читачів фінансово підтримати роботу редакції.

Географія неважлива, підтримати Zerkalo.io можна як з Білорусі, так і з будь-якої іншої країни світу.

«Кожен ваш благодійний платіж – це гарантія того, що ми зможемо продовжувати свою роботу, висвітлюючи новини Білорусі… Зараз у нас немає постійного джерела доходу, тому ваша підтримка дуже важлива. Внесок читачів дозволить нам і далі чесно і неупереджено розповідати про те, що відбувається в нашій країні», – говориться в повідомленні редакції.

Реквізити для підтримки редакції можна знайти на сайті Zerkalo.io за посиланням.

Нагадаємо, що проєкт Zerkalo.io запустила частина колишньої команди Tut.by. Через годину після запуску доступ до ресурсу в Білорусі заблокували, зараз сайт можна переглядати лише за допомогою VPN.

13 серпня 2021 року влада Білорусі взнала «екстремістськими» матеріали видань Tut.by і Zerkalo.io, їхні акаунти у соцмережах (Telegram, Facebook. Instagram, Viber, Twitter, «ВКонтакте», «Однокласниках» і TikTok) та їхні логотипи. 

Відтепер поширення будь-якої продукції Tut.by і Zerkalo.io буде вважатися адміністративним правопорушенням з покаранням у вигляді штрафу або арешту. Читати або переглядати матеріали видань рішення суду не забороняє. Для героїв публікацій відповідальність також не передбачена.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала розгром найпопулярнішого незалежного видання країни Tut.by. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Загалом, у справі Tut.by силовики затримали 15 осіб, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна.  Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Графіка: Zerkalo.io

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY