detector.media
14.08.2021 14:01
В Україну привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Її експонуватимуть до середини листопада (ФОТО)
В Україну привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Її експонуватимуть до середини листопада (ФОТО)
10 серпня оригінал прибув в Україну й експонуватиметься у Софійському соборі.

Оригінал «Договорів і Постановлень Прав і вольностей Війська Запорозького» або ж Конституцію Пилипа Орлика привезли в Україну. Про це повідомлено на сайті Офісу президента України.

10 серпня оригінал прибув зі Швеції до Києва для тимчасового експонування в рамках святкування 30-ї річниці незалежності України. Документ експонуватиметься у Софійському соборі в центрі Києва, подивитись на пам’ятку можна буде з 16 серпня по 14 листопада.

Наприкінці червня Володимир Зеленський повідомив, що до 30-річчя незалежності України до Києва вперше за 311 років зі Швеції привезуть оригінал першої української Конституції Пилипа Орлика 1710 року. 

Відповідальним за доставлення документу був міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Міністерство культури також долучилося до переговорного процесу. 

«Перша українська Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягиня на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках: українською та латинською мовами та має дві староукраїнські редакції. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що до 30-річчя незалежності України на «Українському радіо» стартують два спецпроєкти «Моя Незалежність» і «Вільні».

У проєкті «Моя Незалежність» політики, громадські й релігійні діячі, письменники, історики та митці міркуватимуть про шлях України до незалежності. 

Фото: ОП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY