detector.media
13.08.2021 15:50
У Білорусі визнали екстремістськими матеріали видань Tut.by і Zerkalo.io та їхніх соцмереж
У Білорусі визнали екстремістськими матеріали видань Tut.by і Zerkalo.io та їхніх соцмереж
Поширення будь-якої продукції Tut.by і Zerkalo.io буде вважатися в Білорусі адміністративним правопорушенням.

У Білорусі визнали екстремістськими матеріали видань Tut.by і Zerkalo.io, їхніх акаунтів у соцмережах (Telegram, Facebook. Instagram, Viber, Twitter, «ВКонтакте», «Однокласниках» і TikTok) та їхні логотипи. Відповідне рішення 13 серпня ухвалив суд Центрального району Мінська за позовною заявою МВС Білорусі.

Цей перелік має бути внесений до Республіканського списку екстремістських матеріалів, після чого поширення будь-якої продукції Tut.by і Zerkalo.io буде вважатися адміністративним правопорушенням з покаранням у вигляді штрафу або арешту. Читати або переглядати матеріали видань рішення суду не забороняє. Для героїв публікацій відповідальність також не передбачена.

У Zerkalo.io, яке запустила частина команди Tut.by, заявили, що будуть оскаржувати це рішення.

«Ми впевнені, що не порушуємо закон і претензії МВС є безпідставними. Журналісти Zerkalo.io дотримуються принципів журналістики і білоруських законів», – йдеться в повідомленні.

Є відповідальність за зберігання, розповсюдження і виготовлення екстремістських матеріалів (ст. 19.11 КоАП), це тягне за собою адміністративну відповідальність з покаранням у вигляді штрафу або арешту.

Нагадаємо, частина колишньої команди Tut.by запустила нове медіа Zerkalo.io 8 липня. Через годину доступ до ресурсу в Білорусі заблокували.

Зазначимо, 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі виступило з вимогою визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими».

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: t.me/euroradio

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY