detector.media
Зоя Красовська
Отар Довженко
для «Детектора медіа»
14.08.2021 14:00
Піар ОПЗЖ у турборежимі. Про що говорили й кого піарили теленовини у липні 2021 року
Піар ОПЗЖ у турборежимі. Про що говорили й кого піарили теленовини у липні 2021 року
Поки всі відпочивають, «Інтер» і Перший незалежний нарощують кількість хвалебних матеріалів про партію своїх власників.

Випуски за червень, травеньквітеньберезеньлютийсічень 2021 року.  

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та Першому незалежному новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів із порушенням стандартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

У лютому у вибірці моніторингу сталася зміна: телеканал «112», який потрапив під санкції, спершу припинив самостійне мовлення і протягом трьох тижнів транслював спільний ефір із NewsOne і ZIKом, а наприкінці місяця всі три канали Медведчука почали транслювати Перший незалежний. Формат новин каналу дещо змінився (побільшало коротких повідомлень, поменшало ексклюзивів). Хоча Перший незалежний транслюється лише в інтернеті, «Детектор медіа» вирішив зберегти його у вибірці.

Тематична структура

У загальному тематичному розподілі ще дещо зросла частка соціальних тем (25%) і надзвичайних подій (22%), на три пункти зменшилася частка міжнародних новин. Решта тематичних груп залишилися на червневому рівні плюс-мінус пункт. Найбільш «соціальними» були новини «1+1» (35%) і СТБ (30%), найбільш «політичними» — «Інтера»,  Першого незалежного та 5 каналу. У новинах «1+1», СТБ та «України» політики найменше. Про війну найбільше говорять ICTV, 5 канал і Суспільне, найменше — Перший незалежний. Кримська тематика в липні не була популярною, але загалом протягом місяця вийшло 17 матеріалів із згадками про події на півострові. Такий розподіл тем зумовлений політичним затишшям та порівняно стабільною ситуацією з коронавірусною епідемією.

 

Популярність політичних сил у новинах

Загалом про політику в новинах говорять дещо менше, однак згадок ключових політичних сил у липні побільшало в порівнянні з червнем. «Слугу народу» згадали в новинах 134 рази; більшість цих згадок нейтральні, одна негативна (на каналі Медведчука) та вісім позитивних — більшість із них на каналі ICTV.  Як бачимо, позитивних згадок поменшало вдвічі в порівнянні з червнем. Це зумовлено і зменшенням інтенсивності піару президента, і початком парламентських канікул у середині липня.

Зросла й кількість згадок про «Опозиційну платформу — За життя»; це пов’язано з подальшим посиленням піару цієї партії на двох її каналах — «Інтері» та Першому незалежному, причому кількість позитивних матеріалів про ОПЗЖ на цих каналах зрівнялася. Кількість реальних інформаційних приводів для згадок про ОПЗЖ можна більш-менш визначити за кількістю  нейтральних згадок про цю партію на Суспільному — 5. На каналах Пінчука у липні ОПЗЖ згадували лише по одному разу, що свідчить про продовження політики бойкоту проросійської партії.

Згадок про «Європейську солідарність» поменшало за рахунок зменшення кількості позитивних матеріалів. Їх у липні зафіксували лише 11, більшість — на 5 каналі, який належить Петрові Порошенку. Цей канал також набагато частіше, ніж інші канали, згадував «Європейську солідарність» у нейтральному ключі. Загалом третина всіх матеріалів із згадками про партію Порошенка вийшла саме на його каналі. По одному негативному матеріалу видали в ефір «Інтер» та «1+1». Лише раз згадав про «Європейську солідарність Перший незалежний. СТБ, який у червні ігнорував ЄС, у липні згадав про неї чотири рази — на рівні з «Україною» та ICTV.

Згадок про «Батьківщину» побільшало за рахунок нейтральних повідомлень — у червні їх було 32, у липні 45. Позитивних повідомлень у липні вийшло стільки ж, скільки у червні, й на тих самих каналах — «Україні», «Інтері» та каналах Пінчука. Кількість згадок про «Голос» залишилась на червневому рівні, однак, на відміну від минулого місяця, в липні моніторинг не фіксував позитивних згадок. А ось партія «За майбутнє» припинила піаритися і кількість згадок про неї відразу знизилась із 18 до 8. ICTV, СТБ та Перший незалежний не згадували про неї в липні взагалі.

 

Матеріали з ознаками замовності

У липні моніторинг зафіксував 239 матеріалв з ознаками замовності із 3122 проаналізованих, або 7,6% від загальної кількості. Це практично такий самий показник, як у червні. З них 203 — гадана політична джинса. Однак за рахунок різкого зростання кількості піару «Опозиційної платформи — За життя» «Інтер» та Перший незалежний відтіснили «Україну» на третє місце серед каналів за кількістю матеріалів з ознаками замовності. Втім, слід констатувати, що кількість підозрілих матеріалів на «Україні», в порівнянні з червневою, зменшилась на третину. Розрив між каналом Ріната Ахметова та наступним у рейтингу ICTV залишається величезним, тож говорити про вихід «України» з першого ешелону джинсових телемайданчиків зарано. На всіх каналах другої частини рейтингу ситуація покращилася у порівнянні з червневою, а на Суспільному вже традиційно джинси не виявлено.

Зміни в рейтингу гаданих замовників дещо проливають світло на динаміку кількості згадок політичних сил. Нагадаємо, у червні на друге місце в рейтингу раптово вирвався Володимир Зеленський, кількість піару якого різко зросла. Відтоді позитивних матеріалів про Зеленського поменшало (щоправда, залишився окремий  піар програми «Велике будівництво», який можна зарахувати до піару президента з огляду на те, що програму повсякчас пов’язували з прізвищем Зеленського). У липні на друге місце повернувся Рінат Ахметов із своїми звичними 32 матеріалами на місяць (усі вони вийшли на «Україні», яка належить Ахметову). А ось показник лідера рейтингу — «Опозиційної платформи — За життя» — зріс на чверть. Усі підозрілі матеріали про ОПЗЖ вийшли на двох каналах, які належать партії: «Інтері» та Першому незалежному. Зокрема чимало з них були присвячені судовому процесу над Віктором Медведчуком, який інші канали висвітлювали побіжно й переважно збалансовано.

Зростання кількості піару ОПЗЖ значною мірою пов’язане зі святкуванням 1033 річниці Хрещення Русі. Тож не дивно, що в рейтингу третім номером — православна церква Московського патріархату, яку піарили ті самі канали ОПЗЖ, а також по одному разу — «Україна» та ICTV. Загалом події довкола Хрещення Русі висвітлювали досить активно всі канали, але проросійські політики та церковники МП з’являлись переважно саме на каналах «Опозиційної платформи — За життя».

Мало не наздогнав Зеленського у рейтингу Віталій Кличко з 11 підозрілими матеріалами, які вийшли на «Інтері» та каналах Пінчука. Натомість знизилась кількість піару Петра Порошенка і його партії «Європейська солідарність». Також серед гаданих замовників з’явився меморіальний комплекс «Бабин Яр», піар якого виходить на каналах Віктора Пінчука. Це не дивно, адже Пінчук входить до наглядової ради комплексу й раніше його канали вже не раз піарили проєкт.

 

Дотримання стандартів

Різке зростання кількості піару «Опозиційної платформи — За життя» вплинуло на «середню температуру по палаті» — зросла кількість порушень стандартів, які зазвичай «зчеплені» з джинсою та піаром. Якщо у червні стандарт відокремлення фактів від коментарів порушувався в 37% матеріалів, то в липні — в 39%, баланс думок — у 10% і 11% відповідно. Натомість ситуація з повнотою і посиланням на джерела дещо покращилась. Вже звично практично не фіксуються грубі порушення стандартів оперативності та точності.

Відчутно покращити свій результат щодо дотримання стандартів балансу думок і достовірності вдалося 5 каналу та каналу «1+1». У «Інтера» показники порушень стандартів, пов’язаних із ознаками замовності, зросли. Натомість на Першому незалежному, де виробництво новин досі до кінця не «устаканилось», показники дотримання стандартів стрибають. З 28% до 35% зріс відсоток матеріалів із порушенням стандарту відокремлення фактів від коментарів, з 17% до 25% — дотримання балансу. А ось із достовірністю стало краще — кількість матеріалів, у яких автори не посилаються на джерела, знизилася із 28% до 18%. На каналах СТБ та ICTV показники практично не змінилися у порівнянні з червневими, як і на Суспільному, де грубі порушення більшості стандартів відсутні або поодинокі.

 

Географія новин

Трохи побільшало новин з-поза України, адже політичних подій мало і їх у випусках новин замінюють закордонними цікавинками. Дещо більше стало новин із Росії, насамперед через зустріч президента Росії Путіна та Америки Джо Байдена, а також через статтю Путіна про «адіннарод». Ситуативні загострення бойових дій на Донеччині зумовили збільшення кількості матеріалів із цієї області; відчутно побільшало й новин із Луганщини. Одещина була «популярною» в новинах також із сумних приводів: журналісти розповідали про обвал будинку та наслідки буревію. Львівщині вдалося навіть перегнати Одеську область, адже подібних інфоприводів тут було ще більше: обвали будинку, негода та аварія за участі нардепа від «Слуги народу» Олександра Юрченка. «Білі плями» на інформаційній мапі України — Хмельницька, Чернігівська, Чернівецька, Сумська й Кіровоградська області, з яких у загальнонаціональний ефір потрапило по кілька чи кільканадцять новин.

 

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY