detector.media
12.08.2021 13:51
Поліція закрила справу проти КЖЕ, порушену за заявою голови «Журналістів проти корупції»
Поліція закрила справу проти КЖЕ, порушену за заявою голови «Журналістів проти корупції»
Причиною закриття провадження проти КЖЕ її голови Андрія Куликова стало закінчення терміну на досудове розслідування.

Поліція Волинської області закрила провадження щодо Комісії з журналістської етики (КЖЕ) та її голови Андрія Куликова, яка була порушена у лютому 2021 року за заявою головреда інформагентства «Журналісти проти корупції» Сергія Кота. КЖЕ критикувала його через продаж журналістських посвідчень.

Як повідомляє ZMINA, про закриття справи поліція повідомила у відповідь на запит адвокатки КЖЕ Лідії Дмитрусь. У листі зазначається, що причиною закриття провадження стало закінчення терміну на досудове розслідування.

Справа була порушена у лютому 2021 року за заявою Кота, який поскаржився до поліції після рішення КЖЕ від 29 грудня 2020 року. Цим рішенням йому оголосили публічний осуд, закликали припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів». Після цього Кот звернувся до Нацполіції.

Відомості були зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових рішень за ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) та ст. 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань) Кримінального кодексу України.

При цьому, як зазначає адвокатка Дмитрусь, інше провадження за заявою Кота – щодо керівниці «Інституту масової інформації» Оксани Романюк за критику аналогічної практики інформагентства – досі розслідується. Кот звинувачував медіаекспертку в завідомо неправдивому повідомленні про злочин (стаття 383-1 ККУ).

Очільниця ІМІ назвала це тиском на свободу слова, бо поліція не відреагувала на її скаргу щодо «Журналістів проти корупції», але тепер порушила проти неї кримінальне провадження.  

У коментарі «Детектору медіа» Романюк зазначила, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень повинна вреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію.

Сама Всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» стверджувала, що не продає посвідчень журналіста.

Однак, на сайті організації є відомості, що «кожен українець може стати журналістом», але для цього необхідно заплатити 500 гривень реєстраційного внеску та 1200 членського на рік.

Фото: Комісія з журналістської етики/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY