detector.media
12.08.2021 10:06
У Білорусі МВС прийшло з обшуком до журналіста-фрілансера Олександра Вялітчанки – БАЖ
У Білорусі МВС прийшло з обшуком до журналіста-фрілансера Олександра Вялітчанки – БАЖ
Самого журналіста оголосили в розшук.

Співробітники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі у Гомельській області провели обшук за місцем проживання журналіста-фрілансера та активіста Олександра Вялітчанки, повідомляє громадська організація «Білоруська асоціація журналістів».

За даними правозахисного центру «Вясна», співробітники ГУБОЗіК прибули до місця проживання журналіста-фрілансера, але вдома нікого не було.

Маму Олександра, яка перебувала у відпустці, терміново викликали на роботу. Коли вона прийшла туди, її зустріли два офіцери. Вони відвезли жінку додому та провели обшук.

У документах, які показали міліціянти, було перелічено щонайменше п’ять статей Кримінального кодексу. В результаті обшуку вони конфіскували ноутбук.

Офіцери також поцікавились місцем перебування Олександра Вялітчанки та повідомили його матері, що він у розшуку.

Врешті жінці видали на підпис папір, у якому зазначалося, що офіцери поводилися правильно та діяли згідно із законом.

Нагадаємо, у Білорусі за рік після президентських виборів затримали майже 500 журналістів.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Фото: baj.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY