detector.media
09.08.2021 20:47
Російського журналіста Сафронова перевели в іншу камеру через публікацію колонки. В ній він описує, як ФСБ фабрикує справи з держзрадою
Російського журналіста Сафронова перевели в іншу камеру через публікацію колонки. В ній він описує, як ФСБ фабрикує справи з держзрадою
Колонку видалили, щойно вона вийшла. У ній журналіст описує механізми та мотивацію ФСБ, які фабрикують справи про держзраду чи шпигунство.

Російський журналіст Іван Сафронов, який перебуває вже понад рок в СІЗО у справі про держзраду, розповів, що після публікації колонки в газеті «Ведомости» його переселили в іншу камеру.

Ця камера розташована поруч з карцером, а його співкамерника відправили на етап. Про це повідомляється в телеграм-каналі захисника Сафронова Івана Павлова.

Ця камера відрізняється посиленими заходами безпеки, вказано в повідомленні: додаткові ґрати, вікна з сигналізацією. Обшуки стали звичним явищем, а керівний персонал постійно просить його не робити дурниці, але не уточнює які саме, передали захисники Сафронова.

Сам журналіст в курсі того, що його матеріал зник з сайту «Ведомостей», і «здивований, що стаття змогла зачепити настільки високих людей», йдеться в повідомленні.

Колонку Сафронова про роботу слідства з підозрюваними у «шпигунським» статей опублікували в «Відомостях» 23 липня. Дуже швидко її видалили з сайту й тепер вона доступна на інших виданнях, які вирішили опублікувати її.

В ній він описав, як ФСБ фальсифікує справи, в яких фігурує держзрада. Мовляв, далеко не завжди обвинувачені у держзраді справді займались чимось подібним. Часто, продовжує він, ФСБ прямо вигадує злочин, щоб сфабрикувати справу. 

«Я багато сидів з громадянином України, якого затримали за підозрою в контрабанді комплектувальних і запчастин до військової техніки. Він контрабанду і не заперечував. За цією статтею йому загрожувало 3 роки колонії загального режиму. Він був до цього готовий. Не минуло й року, як йому повідомили, що справу про контрабанду закрито, а замість неї з'явилася справа про шпигунство. Її розслідували за пару місяців. Провину в шпигунстві він не визнав, бився в суді і отримав 12 років суворого режиму (йдеться про колишнього футболіста Василя Василенка, який, за даними ТАСС, планував передати комплектувальні до ЗРК С-300 концерну «Укроборонпром». - "Ведомости")», – зокрема йдеться у видаленій колонці.

Він вважає, що система так влаштована, що вимагає нових і нових справ, а стількох «зрадників» та «шпигунів» в реальності не існує. 

«Безумовно, серед тих, кого звинувачують у шпигунстві/держзраді, дійсно є ті, хто співпрацює з іноземними спецслужбами, але справжніх шпигунів, думаю, не вистачає. А система вимагає все нових і нових справ, вона так побудована і влаштована, по-іншому вона не вміє. Вважаю, що і слідчі самі це розуміють – не буде справ, виникнуть питання до їх компетенції у начальства: мовляв, це не шпигунів мало, а ви погано працюєте. За таке можна і 13-ї зарплати позбутися, та й звання чергове не одержати», – пише Сафронов.

Нагадаємо, що впродовж останніх років тиск на незалежну журналістику в Росії не спадає. До них приходять з обшуками, маркують як «іноземних агентів» та вичавлюють з країни

Суд постановив заарештувати журналіста Сафронова 7 липня 2020 року. Його звинувачують у тому, що він у 2017 році передав Чехії секретні дані про російські постачання озброєнь на Близький Схід. Сафронов на допиті відкинув ці звинувачення.

Затримання Сафронова пов'язують з його журналістською діяльністю. За даними «Медузи», ексжурналіста могли затримати через статтю «Коммерсанта» від 18 березня 2019 року про постачання російських винищувачів Су-35 до Єгипту.  Сафронова кілька разів допитували в ФСБ, зокрема – через цей матеріал.

У Росії суд продовжив до 7 жовтня арешт колишньому журналісту видань «Коммерсант» та «Ведомости», ексраднику голови Роскосмосу Івану Сафронову.

Фото: Іван Сафронов / фото з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY