detector.media
09.08.2021 15:34
У Білорусі хочуть визнати екстремістським видання Zerkalo.io. Його запустили колишні працівники Tut.by
У Білорусі хочуть визнати екстремістським видання Zerkalo.io. Його запустили колишні працівники Tut.by
Видання запустили лише місяць тому. МВС Білорусі подало позов, щоб і Zerkalo.io, і Tut.by визнали екстремістськими.

У Білорусі хочуть визнати екстремістським видання Zerkalo.io. Його в липні 2021 року запустила частина колишньої команди популярного білоруського опозиційного порталу Tut.by. Як зазначили в Zerkalo.io, 13 серпня суд Центрального району Мінська продовжить розгляд позовної заяви від МВС Білорусі про визнання матеріалів порталу Tut.by і його соцмереж екстремістськими матеріалами. Позов доповнили вимогами визнати екстремістським також сайт Zerkalo.io.

В МВС вважають, що журналісти чинять «інформаційний тиск, спрямований на розміщення інформації з ухилом на дискредитацію органів державної влади».

«Інформація подається однобічно, з негативною оцінкою діяльності державних органів, де завуальовано (від третьої особи) під виглядом інформаційних повідомлень формується контент, який створює масований інформаційний тиск на підписників, здійснюється пропаганда протестної активності в суспільстві (так звані флешмоби), спрямована на формування і підтримку протестного настрою серед громадян і дестабілізацію громадської обстановки в країні», – йдеться в заяві МВС Білорусі.

У Zerkalo.io зазначають, що більша частина команди Tut.by не має відношення до нового видання. Редакція вважає претензії МВС безпідставними та планує працювати як і раніше. Доступ до ресурсу на території Білорусі заблокували вже через годину після запуску, але він залишається доступним через VPN.

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими», у випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими»  до останнього часу було призупинено.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: t.me/euroradio

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY