detector.media
09.08.2021 13:07
У Білорусі до річниці виборів та протестів запустили спецпроєкт «Камера #18» про замкнених на Окрестіна жінок
У Білорусі до річниці виборів та протестів запустили спецпроєкт «Камера #18» про замкнених на Окрестіна жінок
Більше 30 жінок у тісній камері провели більше п'яти діб без їжі, води, ліків, одягу, засобів гігієни та майже без повітря.

Редакція проєкту «Август 2020» до річниці виборів у Білорусі запустила спецпроєкт «Камера #18» про замкнених в ізоляторі на Окрестіна у Мінську жінок – учасниць протестів. На це звернули увагу у ГО «Білоруська асоціація журналістів».

«9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори, переможцем яких був оголошений чинний президент Олександр Лукашенко. Багато громадян Білорусі вважали ці вибори сфальсифікованими. Почалися багатотисячні вуличні протести. Держава відповіла арештами і репресіями. Тюрми були переповнені. В одинадцятиметрової камері #18 мінської слідчої в'язниці на вулиці Окрестина майже тиждень без їжі, води, ліків, одягу, засобів гігієни та майже без повітря були замкнені 36 жінок. Після звільнення нам вдалося поговорити з 11 з них. Про них наша історія», – йдеться у передмові проєкту.

Всі героїні потрапили до в'язниці в один час, там вони познайомилися і дуже підтримували один одного. Їхні історії стали основою мультиформатного проєкту, який складається з текстів, ілюстрацій, відео, аудіо та музики.

«Спираючись на свідчення героїнь, ми описуємо, як влаштована машина придушення в Білорусі. Розповідь будується за принципом "Архіпелагу ГУЛАГ": арешт, слідство, суд, в'язниця, побут і ставлення в камері, звільнення, зміни в світогляді», – зазначили автори.

«Там, в камері, не маючи ні мобільних телефонів, ні олівців, ні ручок, ні клаптика паперу, вони диктували один одному номери своїх телефонів. Але втримати в голові їх було важко, тоді вибрали той номер, який найпростіше запам'ятати, зазубрили його всі. А потім, звільнившись, все написали СМС за цим номером, щоб заново встановити один з одним контакт. Там, в камері, вони присягнулися один одному, що, звільнившись, не мовчатимуть, розповідатимуть про цю задуху, про цей голод, про цей страх, про ці побиття чоловіків. Багато в чому саме завдяки їх тодішній клятві цей проект, цей текст, який ви зараз читаєте, взагалі став можливий», – йдеться в тексті проєкту.

Нагадаємо, у Білорусі за рік після президентських виборів затримали майже 500 журналістів. Кілька десятків з них досі за ґратами.

Фото: kamera18.august2020.info

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY