detector.media
09.08.2021 09:42
У Білорусі за рік затримали майже 500 журналістів – БАЖ
У Білорусі за рік затримали майже 500 журналістів – БАЖ
У неволі залишаються 29 представників ЗМІ.

З 9 серпня 2020 року у Білорусі затримали майже 500 журналістів. Статистику репресій у медіасфері за час, що минув із президентських виборів, оприлюднила громадська організація «Білоруська асоціація журналістів».

«З дня виборів президента в 2020 році і по серпень 2021 року білоруська медіасфера зазнала величезних втрат: були знищені або змушені закритися багато ЗМІ, десятки колег в неволі, журналісти були засуджені за кримінальними статтями, відбулися сотні обшуків, вилучень техніки, арештів, ініційовані кримінальні справи проти співробітників ЗМІ, редакції та журналісти багато разів були покарані штрафами», – йдеться в повідомленні.

Статистика репресій у медіасфері Білорусі в цифрах:

Раніше «Репортери без кордонів» підготували звіт про рік репресій Олександра Лукашенка проти білоруських ЗМІ.

11 серпня в будівлі Верховного суду у Мінську розглядатимуть справу за позовом Мін'юсту про ліквідацію громадської організації «Білоруська асоціація журналістів».

Зазначимо, з 2020 року влада Білорусі жорстоко придушує мирні акції протесту та розгорнула кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у країні затримують журналістів, опозиційних політиків, тиснуть на медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Фото: theukrainians.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY