detector.media
06.08.2021 19:08
Не вішати ярлики та не розпалювати ворожнечу – КЖЕ опубілкувала друге відео про журналістську етику
Не вішати ярлики та не розпалювати ворожнечу – КЖЕ опубілкувала друге відео про журналістську етику
Друге відео присвячене розмежуванню фактів від оцінних суджень, що закріплено в 9 пункті Кодексу етики українського журналіста.

Комісія з журналістської етики опублікувала друге відео з серії пояснювальних відео про Кодекс етики українського журналіста простою мовою.

Тема нового ролика – розмежування фактів, суджень та припущень, адже це різні речі. Також це 9 пункт Кодексу етики українського журналіста

Аудиторія має розуміти, що перед ними – факт чи чиясь оцінка. Завдання журналістів – чітко відмежовувати одне від іншого та не плутати їх. 

Новини розповідають про події і завжди засновані на фактах. Там можуть бути коментарі учасників подій, про яку мова. Чи коментарі незалежних експертів. Але ні в якому разі не коментарі журналістів. 

Вкрай важливо не вішати ярлики та не розпалювати ворожнечі, чим займається пропаганда. Наприклад, можна згадати Олімпіаду. Видання ВВС поскаржилося Міжнародному олімпійському комітету на російські державні телеканали, оскільки на них журналісти дозволили собі оцінні судження та мову ворожнечі у бік ЛГБТ+ спортсменів та спортсменок. 

Новинарі не дають оцінок подіям, а дають аудиторії необхідну інформацію, щоб аудиторія мала простір для власних висновків. Детальніше дивіться у відеоролику. 

Нагадаємо, що перше відео серії – «Про дітей – завжди обережно», присвячене пункту 18 Кодексу.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY