detector.media
31.07.2021 17:00
У Чернівцях відбувається конфлікт між місцевою владою та редакцією газети «Буковина»: журналісти можуть залишитись без приміщення
У Чернівцях відбувається конфлікт між місцевою владою та редакцією газети «Буковина»: журналісти можуть залишитись без приміщення
Мер Чернівців заявляє, що газета не платить орендну плату. Натомість журналісти звинувачують мера у намірі продати приміщення для власної або чиєїсь вигоди.

Редакція газети «Буковина» стверджує, що невдовзі журналісти видання можуть залишитися без приміщення, оскільки в них немає достатньої кількості коштів для оплати оренди. Про це вони написали у своєму фейсбуці. 

На їхню думку, «хтось умисно доводить ситуацію до критичної межі, в результаті чого одна з найвідоміших газет області змушена буде покинути приміщення, яке згодом перетвориться на черговий генделик».

«Тут – не тільки робоча, а й культурна та творча атмосфера, якої невдовзі може просто не стати через те, що закон прирівняв ЗМІ до комерційних структур, які мають значно більше фінансових можливостей виграти на аукціоні з продажу права оренди привабливих історичних приміщень у центрі міста» – пишуть вони.

Вони також звертались до влади із проханням допомогти фінансово, але не отримали задовільної відповіді. 

«Новели законодавства щодо значного збільшення вартості оренди комунальних приміщень створили неконкурентне становище не тільки для «Буковини», а й для інших незалежних обласних ЗМІ та культурних установ», – пишуть вони.

На сесії в міській раді з цього приводу 29 липня виступив представник Чернівецької обласної організації «Незалежна медіа-профспілка України» Вадим Пелех, який заявив, що міська рада має намір ухвалити рішення про не продовження договору оренди з газетою «Буковина» та з 1 серпня виставити приміщення редакції на аукціоні.

Своєю чергою мер міста Роман Клічук стверджує, що найстаріша газета краю не платить комерційну ціну за оренду, пише «Чернівецький промінь». 

Він звинуватив журналіста у маніпуляції і зазначив, що журналісти «завтикали» написати йому лист на продовження оренди.

«Ви маніпулятор ще той, українські патріоти не порушують законодавство. І не потрібно те, що ви провтикали написати лист на продовження договору оренди, маніпулювати тут до патріотичності», – сказав він.

Згодом депутатка від фракції «Команда Михайлішина» Аліна Олевич підготувала проєкт рішення щодо продовження оренди приміщення газеті «Буковина», продовжує видання.

Вона попросила повернутися до формування порядку денного і включити проєкт рішення про внесення змін до чинних договорів оренди нерухомого майна, на праві власності, яке належить територіальній громаді. 

Олевич розповіла, продовжує видання, що журналісти були у мера, спілкувалися з ним, але безрезультатно. Деяка частина депутатів заявляє, що редакції треба допомогти. Проте голосів для прийняття рішень не вистачило, оскільки «голосування проігнорували партії із більшості мера».

Нагадаємо, що головний редактор «Букв» Данило Романчук 26 липня 2021 року повідомив, що звільнився з видання.

Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук сказала, що співпрацю з Данилом Романчуком переглянули після нападу представників праворадикальних організацій на фотокореспондента Олександра Кужельного.

Вакансія головного редактора «Букв» наразі відкрита.

Фото: скриншот сайту

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY