detector.media
31.07.2021 11:03
РНБО розглядає можливість введення тимчасових адміністрацій в обленерго через монополізації на ринку енергетики
РНБО розглядає можливість введення тимчасових адміністрацій в обленерго через монополізації на ринку енергетики
Понад 16 тисяч кілометрів газорозподільчих мереж «у дивний спосіб» опинилися у приватній власності, сказав Данілов.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов назвав імена бізнесменів, які монополізували ринок енергетики. Оскільки володіннями ними розподільчою мережею може загрожувати національній безпеці України, РНБО розглядає можливість введення тимчасових адміністрацій. 

Але це може статись лише у випадку наявності такої небезпеки. Про це він заявив на брифінгу РНБО у п’ятницю. 

«У нас вісім прізвищ, які існують і не є ні для кого таємницею: Ахметов, Новінський, Суркіси, Григоришин, Боголюбов, Коломойський, Льовочкін, Бойко і Воєводін володіють розподільчою мережею, яка на сьогодні перебуває в їхній власності. Ми не будемо зараз говорити, в який спосіб вони цю власність отримали, ми кажемо, що в разі загрози національній безпеці і обороні, згідно з цим рішенням, ми розглядаємо питання введення тимчасових адміністрацій. Ще раз кажу – в разі необхідності, в разі загрози національній безпеці. Більш того – ми не дозволимо нікому маніпулювати тарифами, як дехто сподівається», – заявив Данілов.

Він продовжив, що «на весну хтось вже починає за російським сценарієм про тарифні майдани», відтак президент Володимир Зеленський доручив не допустити підвищення вартості електричної енергії для вразливих верств населення.

Секретар ради також згадав про ситуацію у газорозподільчих мережах.

«Маємо констатувати, що за останній час у якийсь дивний спосіб держава втратила 16 920 кілометрів газорозподільчих мереж, які перейшли в приватну власність і ми не бачимо сьогодні підстав не займатися цим питанням, з’ясувати, як це сталося, що держава втратила ці 16 920 кілометрів мереж. Сьогодні там тотальна монополія, одна з компаній володіє 70% облгазів, це безпосередньо має стосунок до пана Фірташа, щодо якого введені персональні санкції», – констатував він.

Нагадаємо, що на цьому ж брифінгу Данілов відповів на закиди щодо реєстру олігархів. Мовляв, неправильно, що РНБО складатиме ці списки, оскільки може бути зв'язок між членами РНБО та бізнесом. І добре було б передати цю функцію якомусь незалежному органу, наприклад, НАЗК. Данілов відповів, що наразі не бачить такого конфлікту інтересів в РНБО, бо ніхто з членів РНБО не є олігархом.

1 липня Верховна Рада у першому читанні ухвалила президентський законопроєкт про деолігархізацію.

«За» законопроєкт проголосували 275 народних обранців, «проти» — 39, ще 19 утрималися, а 8 — не голосували. Законопроєкт підтримали 231 депутатів фракції «Слуга народу», 18 нардепів від «За майбутнє» та «Довіри» та 8 позафракційних. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» та партії «Голос» законопроєкт не підтримали.

Спікер Разумков схвально відгукнувся про ідею деолігархізації , але вважає, що президентський законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів. Голова парламенту також вказав на ймовірний конфлікт інтересів з огляду на те, що до складу Ради входять політики вищого рангу.

Президентський законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук вважає, що парламент може схвалити законопроєкт про олігархів вже восени.

Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY