detector.media
30.07.2021 19:11
Лукашенко обвинуватив переслідувані ним білоруські компанії в крадіжках на $12 млн
Лукашенко обвинуватив переслідувані ним білоруські компанії в крадіжках на $12 млн
Серед компаній, які він назвав – видання Tut.by, підприємство «Белтяжмаш», фірма «Модум» та інтернет-магазин 21vek.by.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав імовірні суми збитків, які, на його думку, вкрали компанії Tut.by («ТУТ БАЙ МЕДИА»), «Белтяжмаш», «Модум» та інтернет-магазин 21vek.by та інші у держави, пише «Белта».

За словами Лукашенка, керівники цих компаній «самі активно брали участь в незаконних мітингах і маршах», а також «виробляли протестну символіку, платили за виходи людей на вулиці, закликали до протиправних дій».

Також він назвав суми можливої ​​шкоди: «Белтяжмаш» – 6,5 мільйонів білоруських рублів, Tut.by –2,5 мільйона, компанія «Модум» – 650 тисяч, 21vek.by – не менше 850 тисяч та інші компанії. 

«У сукупності тільки за рік з серпня 2020 по червень 2021-го цими та іншими приватними компаніями у держави вкрадено близько 30 мільйонів рублів», – сказав Лукашенко. Це приблизно понад $12 млн. 

За його словами, «з цих грошей щедро оплачувалося участь у несанкціонованих мітингах».

«Ми шукаємо копійки, щоб нагодувати народ, а величезні суми спливають, не оподатковуючись. Тому і податкової інспекції, і уряду, і Комітету держконтролю, і правоохоронним органам, але перш за все вам, вертикалі влади, треба цю гідру задушити. І ви подивіться: приплив податків буде забезпечений», – додав Лукашенко

Нагадаємо, що на тлі масових репресій проти журналістів незалежних ЗМІ Лукашенко заявив, що у країні «завершується системна робота з наведення ладу в інформаційному просторі».

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Західні країни ввели санкції проти режиму Лукашенка через придушення громадянського суспільства та масові репресії проти опозиції. Україна також планує запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі. 

Фото: «Белта»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY