detector.media
30.07.2021 18:33
КДБ Білорусі заарештував блогерку та її хлопця. Хтось зламав її тг-канал та «деанонімізував» всіх учасників (ДОПОВНЕНО)
КДБ Білорусі заарештував блогерку та її хлопця. Хтось зламав її тг-канал та «деанонімізував» всіх учасників (ДОПОВНЕНО)
Їм обом дали 15 діб за непослух міліції.

Колишню журналістку «Радыё Свабода», блогерку, маркетологиню і медіаменеджерку компанії Eleven Анастасію Пілюгіну та її хлопця Владислава Піртаня заарештували на 15 діб, пише правозахисний центр «Весна». 

30 липня суд розглядав її справу. На засіданні вона розповіла що вчора КДБ допитав її як свідка у справі про масові заворушення. Але питання стосувались деталей її біографії, а не кримінальної справи. Потім її повезли додому на обшук. Вдома був її хлопець, який відчинив двері. 

Дівчина одразу віддала прапори біло-червоно-білого кольору, оскільки співробітники їй сказали, що краще вона сама це зробить. Після обшуку її з хлопцем затримали, але посадили в різні службові автівки. 15 діб їй дали за непослух співробітнику міліції. Пілюгіна вважає це наклепом, оскільки в РВВС вона прийшла добровільно.

Також суддя відхилив клопотання адвоката щодо перегляду запису відеокамер на території РВВС, які могли б підтвердити чи спростувати слова захисту чи міліціонера. 

Також в телеграм каналі Пілюгіної хтось поміняв заставку каналу на офіційну символіку Республіки Білорусь. Також там з’явився нетиповий допис.

«Шановні передплатники, я поміняла свої політичні погляди! Всі учасники каналу деанонімізовані!», – сказано там. Імовірно, канал зламали.

Справу Піртаня суддя Михайло Макаревич розглянув за 9 хвилин і без адвоката, чим порушив право обвинуваченого на захист, пише «Вясна». 

Його родичі не встигли укласти договір з адвокатом. Піртань заявляв, що буде і хоче захищатися. Суддя на це не звернув увагу. 

Його обвинуватили в непослуху міліції. Владислав стверджує, що це наклеп, що він добровільно пішов з співробітниками органів і що вчора йому «навіть не дали протокол на підпис». Хлопець розповів, що обшук тривав три години, після чого його затримали.

Нагадаємо, що 29 липня у Мінську затримали колишню журналістку «Радыё Свабода», блогерку, маркетологиню і медіаменеджерку компанії Eleven Анастасію Пілюгіну. Близько 11:00 Пілюгіна вийшла по ноутбук до машини, яка стояла у дворі, і зникла. Її телефон був вимкненим, але потім вмикався. Дзвінки скидалися.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на тлі масових репресій проти журналістів незалежних ЗМІ заявив, що у країні «завершується системна робота з наведення ладу в інформаційному просторі».

26 липня 2021 року влада Білорусі випустила з-під варти журналістів «Радыё Свабода» Інну Студзінську та Олег Груздзіловича, яких утримували у СІЗО з 16 липня.

Також з СІЗО звільнили журналіста каналу «Белсат» Ігоря Ілляша.

Нагадаємо, що 16 липня 2021 року білоруські силовики прийшли з обшуком до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. 

Під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку.

Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані. Зокрема, це Олег Груздзілович та Інна Студзінська. Студінська, перебуваючи в ув’язненні, оголосила голодування.

Також силовики затримали журналіста білоруської редакції «Радіо Свобода» Алеся Дащінського. Правоохоронці вилучили у журналіста ноутбук, телефон, жорсткий диск, флешки й банківську карту. 24 липня правоохоронці відпустили Дащінського, а також журналістку каналу «Белсат» Анну Голету.

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY