detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
30.07.2021 09:30
Кожен із нас — Мендель. Огляд політичних відеоблогів за 19—25 липня 2021 року
Кожен із нас — Мендель. Огляд політичних відеоблогів за 19—25 липня 2021 року
Ольга Шарій побачила пекло, читаючи книжку Мендель, Крюкову підозрюють у переході під знамена Зеленського, а Гончаренко здійснює «диверсійний» візит до маєтку російського пропагандиста Соловйова.

Говорить і показує Юлія Мендель

Колишня прессекретарка президента Володимира Зеленського, навіть пішовши з посади, залишається на слуху, як мінімум, з двох причин. Перша — книжка «Кожен із нас президент», хайп довкола якої не стихає, хоча презентація видання відбулася ще на початку липня. Друга — участь Мендель у проєкті «Велика деолігархізація», що виходить на каналі зовсім не дотичного до олігархів Рината Ахметова.

Першим інфоприводом, серед інших блогерів, «насолодилася» і дружина опального проросійського блогера і політика Анатолія Шарія Ольга. Деталі книжки Юлії Мендель Шарій смакувала понад пів години. «Вот так выглядит, наверное, ад», — «анонсує» видання блогерка. Додаючи, що за право першими розповісти підписникам про прочитане (а якщо без прикрас, то в бажанні набрати більше переглядів) ледь не билася із власним чоловіком. Суть же претензій Шарій до Мендель проста: як сміє колишня речниця, мовляв, захоплюватися Зеленським, якщо той — настільки недолугий, що взяв на озброєння порошенківську політику «агрессивной украинизации»? Та й загалом в Україні все погано як за часів п’ятого, так і за шостого президента. А не те, що Мендель там собі думає.

Збиткувалися над книгою «Кожен із нас президент» і у студії skrypin.ua. Учасниця «Редколегії» Тетяна Микитенко засумнівалася, чи купуватимуть видання взагалі. Бо, на її думку, таке чтиво максимум «цікавить тусівочку». Її колега Катерина Пітєніна, керівниця порталу «Слово і Діло», взагалі не розуміє, на кого розрахована книжка. Бо себе у цільовій авдиторії видання не бачить. Разом більшість медійників констатувала некомпетентність Юлії Мендель на посаді речниці президента.

А от журналіст Данило Мокрик рефлексував уже на проєкт «Велика деолігархізація», участь у якому бере колишня прессекретарка глави держави. Перший випуск стосувався, зокрема, рішення Верховного суду, який скасував указ президента про звільнення очільника суду Конституційного — Олександра Тупицького. «Влада Зеленського зовсім пускається берега. Спочатку ухвалюючи неправомірні рішення, а потім починає істерити, коли Верховний суд це рішення скасовує», — коментує Мокрик. Мовляв, схожий епізод був ще в команди Ющенка, яка намагалася скасувати указ про призначення судді КСУ Сюзанни Станік і теж перечепилися об логічне рішення Верховного суду. А нині Мендель, певен Мокрик, коментуючи справу Тупицького на каналі Ахметова, просто «малює контексти».

Але навіщо грати в толерантність, якщо можна просто назвати відео «Бухая любовница Зеленского Мендель призналась в госизмене во время интервью»? Вгадали: це — чергове «пацанське» відео від Мирослава Олешка. У ньому він коментував інтерв’ю Юлії Мендель проєкту «Ходят слухи». Спершу про звільнення: речниця, знає блогер, «могла поглаживать по руке Зеленского», тож на позбавленні Мендель посади, мовляв, настояла дружина президента. Хоча насправді прессекретарка — просто «глупая девочка» та «инстаграм-самочка» (як вам цей зовсім не європейський сексизм у виконанні «проєвропейського» блогера?). А от «держзраду» Олешко побачив у словах Мендель про те, як та ходила на допит у військову прокуратуру, відмовляючись відповідати на запитання, щоб не зашкодити собі. Справа стосувалася заяв речниці президента про начебто обстріл українською армією мирного населення на Донбасі. «Она — это уровень Зеленского и Ермака», — рубає з плеча прихильник Порошенка. А непогано було би знати статтю 63 Конституції, яка дає право не свідчити проти себе.

Як Світлана Крюкова бандерівкою стала

Палає у блогосфері й від того, як заступниця головного редактора проросійського видання «Страна.юа» Світлана Крюкова відповіла на закиди Володимира Путіна, сформульовані у статті про «єдність» українського та російського народів. Крюкова фактично шокувала проросійську блогерську спільноту словами про територіальну цілісність України та розвінчуванням міфів про «один народ», описаних райтерами кремлівського диктатора. Назвавши кремлівський матеріал «махровой пропагандой».

За таке «свавілля» заступниці головреда «Страни» добряче прилетіло і в коментарях під дописом, і у влогах колег — проросійських пропагандистів. Наприклад, Гліб Ляшенко на каналі Klymenko Time, обговорюючи вчинок медійниці, вдарився у віршування. «Как тяжело, на сердце рана: прощайте, Крюкова Светлана». Не пробачив блогер колезі допис, у якому та «заговорила языком майданных патриотов» та «унизила День Победы». А раніше ж, бідкається Ляшенко, «Страна.юа» була прихистком для тих, хто в Україні сповідує «антимайданные настроения» (зайдіть на канал видання — там нічого не змінилося). Чому Крюкова ледь не в бандерівки записалася? На погляд автора Klymenko Time, або «бес попутал», або видання «аккуратно перекрашивается» під владу Зеленського, чи то «личные амбиции подружиться с влиятельными людьми при власти» заступницею головного редактора рухають. Варіант, що Світлана Крюкова просто вирішила неупереджено поглянути на речі, проросійська медіатусовка не розглядає.

А що ж канал «Страни.юа» на ютубі? Про статтю Путіна там не говорили, а контент як був проросійським, так і залишається. Тож розслабтеся, пане Ляшенку та інші колеги Світлани: нічого в редакційній політиці видання радикально не змінилося. Не вірите? Тоді свіжий влог ще одного обличчя «Страни.юа» Олесі Медвєдєвої про радощі життя в окупованому Криму подивіться.

І трохи про «Північний потік-2»

Зреагувати на лояльність західних лідерів до будівництва газогону в обхід України, який, схоже, таки введуть в експлуатацію, взявся шоумен, а нині ще й політик Сергій Притула. У тематичному відео блогер розмірковує, чи можна було уникнути ризиків для України. Як справжній політичний діяч, Притула певен: якби українську газотранспортну систему перетворили на відкриту ринкову компанію, у «Північному потоці-2», ймовірно, не виникло би потреби. Тепер, певен блогер, «ми маємо думати, як стати цікавими Європі». Прийти до цього, вважає Притула, Україна може через «відкритість для світу», в тому числі і для іноземних інвестицій. А ще — робити реформи, зокрема, в енергетиці. Для того, наголошує медійник, гуртом маємо «штрикати цю владу кожного божого дня».

І поки Сергій Притула думає, як послабити економічний вплив Росії у світі, нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко зазіхнув на майно топового російського пропагандиста Володимира Соловйова. Записавши чергове відео з узбережжя озера Комо в Італії, по сусідству із палацом путінського телеведучого. «Цена такой виллы — от 8 до 10 миллионов евро», — каже автор відео. Гончаренко не обійшовся без перфоменсу: розклеїв поруч та безпосередньо на паркані маєтку плакати з інформацією про розшук Соловйова за ворожу пропаганду та причетність до масових вбивств. А ще, мовляв, спрямував запит до Офісу генпрокурора України, щоби той відкрив проти росіянина справу. Бо в Європі таким негідникам, мовляв, робити нічого.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY