detector.media
29.07.2021 13:25
Нацрада позапланово перевірить канал «Інтер» через фільми з особами, які становлять загрозу нацбезпеці
Нацрада позапланово перевірить канал «Інтер» через фільми з особами, які становлять загрозу нацбезпеці
Перевірка відбудеться 19-27 серпня.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення на засіданні 29 липня призначила позапланову безвиїзну перевірку каналу «Інтер» через показ фільмів з акторами, прізвища яких внесено до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України.

Відповідні фільми транслювались в етері мовника 12-17, 20-23 та 24 липня 2021 року. 

Зокрема, це такі кінострічки, як «Сімнадцять миттєвостей весни», «Гостя з майбутнього», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона: Собака Баскервілів», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона: Двадцяте століття починається» і «Місце зустрічі змінити не можна».  

Члени Нацради підтримали призначення перевірки одноголосно. Перевірка відбудеться 19-27 серпня, до 3 серпня мовник має надати письмові пояснення. 

15 липня Нацрада вже призначала позапланову безвиїзну перевірку каналу «Інтер» через демонстрацію із 28 червня по 11 липня одинадцяти фільмів за участі артистів, котрих внесено до відповідного переліку.

Нагадаємо, до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці складає Міністерство культури України на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України. Наразі в цьому переліку перебувають 180 осіб.

20 липня 2021 року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що на каналі «Україна», а також на «Інтері» та «ICTV», під час моніторингу 16-17 липня, були зафіксовані порушення закону про державну мову (фільми та серіали демонструвалися російською мовою).

Канал «Україна» відкинув звинувачення мовного омбудсмана Тараса Кременя в порушенні мовником нових норм мовного законодавства і заявив, що «завжди працював і буде працювати у правовому полі».

У свою чергу, StarLightMedia, на каналі якої також транслювався російськомовний контент, заявила, що омбудсман повинен «доручати відповідним службам робити попередню перевірку заяв з тим», щоб не вводити в оману медіа та громадськість. 

«Inter Media Group» заяву Тараса Кременя не коментувала.

Ілюстрація: канал «Інтер»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY