detector.media
29.07.2021 10:14
У Білорусі у шефредактора сайту 6ТV.by пройшов обшук у справі про «тероризм»
У Білорусі у шефредактора сайту 6ТV.by пройшов обшук у справі про «тероризм»
Борис Вирвич: Правоохоронці вимагали закрити сайт 6ТV.by.

У середу, 28 липня, в квартирі шефредактора могильовського порталу 6ТV.by Бориса Вирвича силовики провели обшук в межах кримінальної справи про «тероризм».

Як повідомляє «Єврорадіо» у Вирвича вилучили всю техніку, самого редактора відвезли до КДБ для допиту як свідка в кримінальній справі.

«Їх цікавили деструктивні телеграм-канали, наш сайт 6ТV.by і діяльність Білоруської асоціації журналістів. І ще вимагали закрити сайт 6ТV.by. Потім відпустили, сказали, що ще викличуть. До речі, одна машина КДБ була з російськими номерами», – розповів шеф-редактор.

У самій редакції сайту обшук з конфіскацією техніки пройшов 13 липня 2021 року. На наступний день головного редактора Дмитра Соловйова викликали до правоохоронних органів. Через кілька днів після цього частина редакції покинула Білорусь, у тому числі, і Соловйов.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

24 травня 2021 року самопроголошений президент Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY