detector.media
28.07.2021 19:40
«Інструмент цензури». В Киргизстані з порушеннями прийняли «антифейковий» закон. Медіаактивісти його розкритикували
«Інструмент цензури». В Киргизстані з порушеннями прийняли «антифейковий» закон. Медіаактивісти його розкритикували
На думку медіаактивістів, цей закон не захищатиме від фейків, а дозволить владі без рішення суду блокувати невигідну для них інформацію.

Парламент Киргизстану схвалив законопроєкт, розроблений «для боротьби з фейками», пише «Sputnik Киргизстан». Він називається «Про захист від неправдивої інформації».

Варто зазначити, що сьогодні документ повторно винесли на голосування. В цілому його розглядали вже тричі, пише «Медиазона. Центральная Азия». 

Депутат Аккулу Бердієв пояснив необхідність повторного розгляду законопроєкту тим, що минулого разу він сам «проголосував помилково». Тому й просить провести переголосування. 

Його колега депутат Дастан Бекешев стверджує, що швидке переголосування порушує регламент. Цей законопроєкт розглядався і був відхилений 30 червня 2021 року. Це означає, що повторно його розглянути можуть лише через 6 місяців, тобто не раніше січня 2022 року.

«Я розумію, що попросили протягнути цей закон. Але одного зрозуміти не можу: ви ж не прості люди, депутат повинен знати, за що голосує. Ви будете міняти позицію в залежності від прохання президента? За регламентом нехай через пів року законопроєкт розгляне новий парламент» – сказав Бекешев.

Також Бекешев опублікував фотографію, на якій видно, що «за» проголосували 95 депутатів, «проти» – 5. В цілому до складу парламенту входять 120 депутатів. 

Його підтримала організація «Інститут Медіа Полісі», як вказано на їхньому сайті, «незалежна некомерційна організація, створена у 2005 році з метою розвитку вільного інформаційного простору в Киргизстані».

Вони вважають, що наявного законодавства достатньо для захисту інформації. А новий законопроєкт приймається для того, аби чиновники могли без рішення суду намагатись блокувати ту інформацію, яка їм здасться «невірогідною».

«"Інститут Медіа Полісі" в черговий раз заявляє, що і за змістом, і за процедурами прийняття даний законопроєкт суперечить міжнародним нормам, Конституції КР і законам КР… Зважаючи на те, що позивачами у справах про захист честі, гідності й ділової репутації виступають в основному представники влади, то очевидно, що цей закон призначений стати інструментом цензури, що дозволяє в позасудовому порядку, за примхою чиновників забороняти інформацію з критикою влади», – сказано в їхній заяві.

Нагадаємо, що щороку паризька організація «Репортери без кордонів» (RSF) публікує «Всесвітній індекс свободи преси», в якому 180 країн чи територій розставлені за рівнем незалежності засобів інформації, прозорістю, актами насильства проти журналістів і ще кількома критеріями.

За даними останнього такого дослідження, оприлюдненого у квітні 2021 року, журналістика перебуває під серйозною загрозою майже в трьох чвертях від усіх країн.

Фото: Султан Досалієв / пресслужба президента Киргизстану

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY