detector.media
28.07.2021 13:35
Зеленський щодо статті Путіна: Двоюрідним племінникам не слід зазіхати на спадщину Київської Русі (ВІДЕО)
Зеленський щодо статті Путіна: Двоюрідним племінникам не слід зазіхати на спадщину Київської Русі (ВІДЕО)
Президент Володимир Зеленський на території Софії Київської записав відеозвернення з нагоди Дня хрещення Київської Русі, який щорічно відзначають 28 липня.

Президент України Володимир Зеленський у День хрещення Київської Русі записав відео, у якому назвав Україну прямим нащадком однієї з наймогутніших держав середньовічної Європи і застеріг «двоюрідних племінників» від намагань посягнути на цю спадщину.

За словами Зеленського, Київська Русь – це матір України, історія християнства у Східній Європі розпочалась саме у Києві, коли Великий князь Володимир охрестив Русь.

«Нам не потрібно доводити це історичними трактатами, роботами, статтями, бо наші докази  вони не на папері, а в металі і камені. Не у міфах і легендах, а в наших містах і на наших вулицях… Двоюрідним племінникам і дуже далеким родичам не слід зазіхати на її спадщину, та намагатися якось довести свою причетність до подій, які відбулися за тисячі кілометрів», – сказав Зеленський.

У цьому коментарі Зеленський де-факто згадує статтю президента РФ Володимира Путіна «Про історичну єдність росіян та українців» у якій він намагався «аналізувати» історію від Х століття і до сучасності та стверджував, що українці та росіяни – «один народ».

Загалом, Путін розмірковував в традиційному історичному наративі, який сформувався за часів Російської імперії, нібито, Московська держава була прямим спадкоємцем Давньої Русі. Також, згідно з цим наративом, українці, росіяни і білоруси є «одним народом», бо до XIII століття у мові та побуті населення Русі «не було відмінностей». Ці тези історики ставлять під сумнів, або повністю спростовують.

Додамо, що і сам термін «Київська Русь» вважають таким, який виник у XVIII-XIX столітті, і пов'язаний здебільшого з російською історіографією.

Також Путін шкодував про розпад СРСР, продовжував розвивати наративи про «зовнішнє управління», «громадянську війну» та фактично назвав Україну «проєктом польсько-австрійських ідеологів».

Президент Зеленський коментуючи статтю Путіна зазначив, що обовʼязково проаналізує її, як тільки знайде для цього час. 

Скріншот відео: Офіс президента України/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY