detector.media
28.07.2021 13:10
На Хмельниччині викрили підпільну «друкарню», де виготовляли журналістські посвідчення
На Хмельниччині викрили підпільну «друкарню», де виготовляли журналістські посвідчення
Їх продавали через популярні торгівельні майданчики в інтернеті.

У Кам'янці-Подільському Хмельницької області 27 липня правоохоронці викрили підпільну «друкарню», де виготовляли журналістські посвідчення, COVID-сертифікати, довідки про негативні результати ПЛР-тестів, дипломи, свідоцтва, атестати та інші підроблені документи, які мали голографічні захисні елементи.

Їх продавали через популярні торгівельні майданчики в інтернеті.

Деснянська окружна прокуратура Києва здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 199 КК України (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів).

«27.07.2021 в межах провадження правоохоронці провели санкціоновані обшуки, у ході яких виявлено та вилучено значну кількість дипломів з елементами голографічного захисту, різноманітні посвідчення, у тому числі співробітників поліції та преси, мокрі печатки Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я Республіки Білорусь, сертифікати про вакцинування від COVID-19 та негативні результати ПЛР тестів, велику кількість зразків голограм тощо. Також вилучено 3 ноутбука із відомостями про спілкування з клієнтами, зразками дипломів, програмними засобами для виготовлення документів, 15 мобільних телефонів, на яких також виявлено листування із клієнтами, одноразові сім-картки, чорнові записи та обладнання», — сказали правоохоронці та додали, що організаторів «друкарні» затримали.

Як писав ДМ, всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» за гроші пропонує кожному охочому «посвідчення журналіста», «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпку "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу». «Журналісти проти корупції» заперечили торгівлю посвідченнями та сказали, що видають за гроші посвідчення своїм членам «на законних підставах». 

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» сказала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – мають надати оцінку діям організації.

Натомість Національна поліція відкрила провадження проти Оксани Романюк за заявою Сергія Кота. Він звинувачує медіаекспертку в завідомо неправдивому повідомленні про злочин (стаття 383-1 ККУ). Очільниця ІМІ вважає це тиском на свободу слова, бо поліція не відреагувала на її скаргу щодо «Журналістів проти корупції», але тепер порушила проти неї кримінальне провадження. Вона також вважає відкриття провадження прецедентом. На її думку, скоріш за все його закриють за відсутністю складу злочину.

Сергій Кот також поскаржився Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА «Журналісти проти корупції» та керівнику ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергію Коту та закликала його припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів». КЖЕ також вважає тиском і залякуванням скаргу Сергія Кота на публікації «Детектора медіа» та ІМІ. Комісія в межах перевірки підтвердила всі факти, викладені в публікаціях, та дійшла висновку, що вони не містять порушень Кодексу етики українського журналіста. 27 січня КЖЕ звернулася до Національної поліції України та Міністерства юстиції з проханням перевірити агентство та газету «Журналісти проти корупції», ГС «Національна спілка незалежних журналістів України», агентство «Таврія ньюс», газету «Лига информ» та журнал «Business Компаньон» через можливу підробку документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману. 

Сергій Кот поскаржився до поліції на рішення КЖЕ. Поліція Волинської області 26 січня 2021 року відкрила проти Комісії з журналістської етики та її голови Андрія Куликова кримінальне провадження за цієї заявою.  

Медіарух закликав поліцію розслідувати дії ВГО «Журналісти проти корупції» та утриматися від переслідувань активістів за коментарі в медіа. Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України у своїй заяві закликала поліцію розслідувати порушення законодавчих та етичних норм з боку ВГО «Журналісти проти корупції».

Правоохоронці повідомили, що перевірять інформацію щодо видачі з журналістських посвідчень особам, які не здійснюють журналістської діяльності. У МВС також пообіцяли відреагувати на звернення Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України.

Фото: Київська міська прокуратура

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY