detector.media
26.07.2021 16:29
Справа Гандзюк: суд залишив Мангера та Левіна під вартою
Справа Гандзюк: суд залишив Мангера та Левіна під вартою
Суд подовжив Мангеру та Левіну арешт до 28 серпня без визначення розміру застави.

Київський апеляційний суд залишив під вартою обвинувачених в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Владислава Мангера й Олексія Левіна. Відповідне рішення суд виніс у понеділок, 26 липня.

Колегія суддів з розгляду кримінальних справ розглянула скарги сторони захисту на ухвалу Дніпровського районного суду Києва від 30 червня 2021 року. Цією ухвалою суд подовжив Левіну та Мангеру арешт до 28 серпня без визначення розміру застави.

«За результатом апеляційного розгляду ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 30 червня 2021 року залишено без змін, апеляційні скарги сторони захисту – без задоволення»,говориться у повідомленні апеляційного суду.

Нагадаємо, напад на громадську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, що спричинило 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, їй зробили понад 10 операцій.

Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

27 квітня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», своєю чергою, розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «справу злили». 

11 червня 2020 року прокуратура поновила та продовжила досудове розслідування. Обвинуваченому Владиславу Мангеру змінили запобіжний захід із застави на тримання під вартою. 16 червня СБУ затримала його та привезла з Херсона до Києва.

25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора знову завершив досудове розслідування. 28 липня Офіс генпрокурора повідомив, що скерував до суду обвинувальний акт щодо Владислава Мангера й Олексія Левіна за організацію нападу на Гандзюк. 18 серпня 2020 року відбулося підготовче засідання.

16 жовтня 2020 року фігуранта справи Ігоря Павловського визнали винним у приховуванні інформації про напад на активістку. Йому призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі, звільнивши від відбування терміну з іспитовим строком на рік.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY