detector.media
26.07.2021 12:55
У Білорусі суд відмовився звільнити з-під варти журналіста Анджея Почобута
У Білорусі суд відмовився звільнити з-під варти журналіста Анджея Почобута
Анджей Почобут є фігурантом розслідування, яке влада веде проти неофіційного Союзу поляків Білорусі.

У Білорусі суд Мінська відмовився задовольнити скрагу журналіста і активіста неофіційного Союзу поляків Анджея Почобута, у якій він просив змінити йому запобіжний захід та випустити з-під варти.

Як повідомила «Радіо Свобода» дружина Анджея Почобута Оксана, засідання суду відбулось 23 липня. Також Оксана Почобут додала, що раніше силовики пропонували журналісту покинути Білорусь, але він відмовився.

Раніше Оксана Почобут стверджувала, що її чоловік утримувався у СІЗО в невеличкій камері, в якій розміщено 13 осіб. Там Почобут заразився коронавірусом.

Почобут є фігурантом розслідування, яке влада веде проти неофіційного Союзу поляків Білорусі.

Правоохоронці стверджують, що «громадяни, позиціонуючи себе членами вищевказаного союзу, з 2018 року провели в Гродно і Гродненській області низку незаконних масових заходів із вшанування учасників антирадянських бандформувань, що діяли під час і після Великої Вітчизняної війни, які здійснювали грабежі, вбивства мирного населення Білорусі, знищення майна».

25 березня 2021 року Генпрокуратура Білорусі повідомила, що порушила стосовно голови неофіційного Союзу поляків Анжеліки Борис та його членів Анджея Почобута, Марії Тишковської, Ірени Бернацької і Анна Панішевої справу через «розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої ворожнечі і реабілітацію нацизму». Покрання передбачає від 5 до 12 років ув'язнення.

26 липня 2021 року влада Білорусі випустила з-під варти журналістів «Радыё Свабода» Інну Студзінську та Олег Груздзіловича, яких утримували у СІЗО з 16 липня.

Також з СІЗО звільнили журналіста каналу «Белсат» Ігоря Ілляша.

Фото: особистий архів Анджея Почобута/Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY