detector.media
23.07.2021 18:00
Литовська газета взяла в Протасевича інтерв’ю в Білорусі. Він прийшов у супроводі співробітників спецслужб
Литовська газета взяла в Протасевича інтерв’ю в Білорусі. Він прийшов у супроводі співробітників спецслужб
Протасевич також сказав, що не впевнений у своєму майбутньому.

Журналіст литовського видання «Республіка» Відмантас Місявічюс поспілкувався з затриманим в Білорусі медіаактивістом та ексзасновником тг-каналу NEXTA Романом Протасевичем. Він досі перебуває під слідством. 

Місявічюс розповів, що про місцеперебування Протасевича йому сказали тільки у понеділок. На зустріч литовського журналіста привів «колишній співробітник посольства» у будівлю неподалік центрального офісу Слідчого комітету Білорусі. Біля дверей була охорона. 

Разом з Протасевичем були двоє чоловіків у цивільному, як припускає Місявічюс, працівники спецслужб. Під час самого інтерв’ю вони вийшли з кімнати. Протасевич сказав, що не зможе коментувати деякі теми, оскільки перебуває під домашнім арештом. Місявічюс відзначив, що «Протасевич проговорився, що хоч його й перевели на домашній арешт, він все ще не впевнений у своєму майбутньому».

Протасевич розповів про створення проєкту Nexta та як він доєднався до нього, про переїзд по Польщі у 2019 році, коли перебувати в Білорусі для нього стало загрозою та про початок подій 2020 року. 

На його думку, саме телеграм-канали відіграли найбільшу роль у формуванні опозиції, оскільки вони підтримували всі альтернативи проти Лукашенка.

«Можна навіть стверджувати, що формуванням опозиції займалися саме тг-канали. Вони підтримали всі альтернативи і чітко висловилися проти тодішнього (і нинішнього) лідера країни, оскільки спочатку підтримуваного кандидата від опозиції не було», – сказав він.

Також він сказав, що все змінилось, коли об’єднались штаби опозиційних кандидатів, яких не допустили до виборів. Тоді з’явилось своєрідне ядро. Однак Тихановську Протасевич не вважає лідеркою. Навпаки, з його слів виходить так, що «офіційний Мінськ» тому й допустив Тихановську, бо не сприймав її як політикиню.

«Насправді вона була всього лише символом і «кандидатом в кандидати». Ця жінка не може бути ні політиком, ні тим більше лідером нації. Думаю, офіційний Мінськ це прекрасно розумів, тому С. Тихановську і допустили до кандидатства. Громадськість також не вірила, що ці вибори стануть чимось особливим, тому і на можливі зміни в країні ніхто особливо не надіявся», – сказав він. 

Далі він розповів що, на його думку, не так з білоруською опозицією за кордоном. Протасевич співпрацював з опозицією до свого захоплення в Мінську. Його тези схожі з тими тезами, які він висловлював під час «інтерв’ю» на державному телеканалі «ОНТ». Він сказав, що коли опозиції стало ясно, що Лукашенка не перемогти, почалась боротьба за ресурс: політичний та грошовий.

Також, на його думку, яку він висловлює в цьому інтерв'ю, протести в Білорусі зараз можуть бути через дві причини: економічне становище та інтеграція з Росією. А санкції, він вважає, штовхають Білорусь в сторону Кремля. 

Нагадаємо, що 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

3 червня державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі.

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО.

25 червня Протасевича та Софію Сапегу перевели під домашній арешт. Вони все одно перебувають під слідством і їм загрожують кримінальні справи. 

Перебуваючи під домашнім арештом, Протасевич 7 липня «завів» акаунт у Twitter. Він виклав перше відео, у якому обіцяв завжди бути на зв'язку. @protas_by був підписаний на десятки акаунтів інших ЗМІ (та не тільки ЗМІ), серед яких – «Советская Белоруссия», Миноборони, МЧС, БелТА, МЗС Білорусі, СК, МВС, Интерфакс, «Чай з варэннем», «Желтые сливы», посольство США в Білорусі, Трибуна, Франак Вячорка, Світлана Тихановська, Антон Мотолько, Максим Кац, Артем Шрайбман, Илля Варламов, ВВС, Reuters, Медуза, Kyky, Deutsche Welle, TUT.by, «Наша ніва», «Радыё «Свабода», Onliner, Дождь та інші.

12 липня стало відомо, що соціальна мережа Twitter заблокувала цей акаунт. Однак в той же день акаунт розблокували. 

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY