detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
22.07.2021 17:00
Арсен Аваков — «чорт» чи реформатор? Огляд політичних відеоблогів за 12–18 липня 2021 року
Арсен Аваков — «чорт» чи реформатор? Огляд політичних відеоблогів за 12–18 липня 2021 року
Березовець бачить у діях Путіна сталінізм, Лещенко називає відставку Авакова прогнозованою, а Стерненко та Олешко не можуть визначити, хто з них більший державник.

«Стаття» Володимира Путіна про «братерство» українців та росіян, а ще відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова були темами, на які найбільше рефлексували українські блогери минулого тижня. А Сергій Стерненко та Мирослав Олешко через Авакова ледь не битися готові.

«Братні історії» Володимира Путіна

Одна з гучних тем тижня — стаття, опублікована на сайті Кремля й написана начебто самим Володимиром Путіним, під заголовком «Про історичну єдність росіян та українців» (є версії російською та українською мовами). Прочитати і проаналізувати черговий опус про «братні народи» ви можете самі. А можете, на свій страх і ризик, подивитися «аналітику» від вітчизняних блогерів.

Чи не найбільше переглядів із-поміж інших набрало тематичне відео Анатолія Шарія. На його думку, в дописі Путіна є «глубокие экскурсы в историю» (наскільки правдиві, блогера, напевно, мало цікавить). Процитувавши окремі пасажі, написані райтерами російського президента, та побачивши в них «логику» (на кшталт того, що Україна ледь не всім своїм потенціалом зобов’язана Росії та СРСР), Шарій озвучив і «четкие посылы Зеленскому»: щодо залишення Донбасу без підтримки й засилля в Україні «націоналістів». Але «основной месседж» Путіна, певен Шарій, — «время Зеленского заканчивается».

А от прибічник Петра Порошенка Тарас Березовець, коментуючи «доробок» Путіна, вважає, що «к статье нужно относиться максимально внимательно». На думку блогера, статтю міг написати колишній помічник президента Росії Владислав Сурков, а в ній «Путин абсолютно повторяет тезисы Сталина», який вважав, що Україна має бути або російською, або ніякою.

Коментував тему і власкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. На його погляд, опубліковане на сайті Кремля можна сприймати як «посібник російського пропагандиста». Це, мовляв, сигнал для західних партнерів, який можна сформулювати як «Україна — наша». Роман Цимбалюк не бачить нічого поганого у тому, якщо й Зеленський напише статтю у відповідь (хоча коротку відповідь опоненту президент України озвучив оперативно). А головне, вважає блогер — не розслаблятися та украплювати свою армію, аби давати агресору відсіч, якщо полізе до нас.

Оперативно відрефлексував на «творчість» Путіна і колишній російський журналіст, а нині український медійник Євгеній Кисельов. «Россия — давно антиУкраина», — звертаючись до лідера країни-агресорки, каже блогер. Бо саме Росія анексувала Крим, веде війну на Донбасі. А ще, на відміну від України, на батьківщині Кисельова, наголошує той, давно не змінюється влада. Тому нині спільного у двох держав — мінімум, резюмує журналіст.

На кого ти нас покинув, Арсене?

Не пройшла непоміченою у блогосфері й відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який очолював міністерство рекордні сім років. Медійниця Тетяна Даниленко, коментуючи урядову кадрову ротацію, заязначає: попри численні скандали, саме ексочільнику міністерства внутрішніх справ ми можемо завдячувати появою нової поліції та поширенням зручних для українців Центрів надання адмінпослуг. Ще Даниленко певна, що тепер «абсолютно вся влада належить Володимиру Зеленському». Можливо, на відставку Авакова вплинула і зустріч посадовця із заступником помічника Держсекретаря США Джорджем Кентом, що відбулася ледь не «в обхід» президента. До чинників відставки Тетяна Даниленко приписала і конфронтацію Арсена Авакова та голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Дискутували на тему і на каналі skrypin.ua. Данило Яневський нагадав, що за час роботи міністром Аваков створив цілу власну «імперію». Хоча, певен блогер, Аваков — людина, яка «не допустила створення Харківської народної республіки» (цікаво, що це саме не раз казали і про Геннадія Кернеса, вічного опонента Авакова). Роман Скрипін натомість певен, що тепер колишньому міністру можна зняти з себе відповідальність за справи на кшталт вбивства журналіста Павла Шеремета. Але відставка посадовця — це «не зрада, не перемога, а лише написана заява» (на той момент за звільнення міністра парламент ще не проголосував).

Блогер та журналіст Данило Мокрик розглядав відставку Авакова крізь призму Зеленського. Мовляв, президент мав сотні підстав просити міністра йти з посади на тлі гучних скандалів. Натомість чому Аваков іде саме зараз, на погляд блогера, виглядає загадкою. Як і звільнення колишнього глави Офісу президента Андрія Богдана та прессекретарки президента Юлії Мендель. «Аваков пішов тоді, коли сам захотів», — припускає колега Мокрика Єгор Скорина. А от про наступника Авакова — Дениса Монастирського — блогери висловлюються як про «безпринципного» державного діяча. Який, мовляв, ніяк не протидіяв у статусі нардепа, коли тогочасна ексочільниця Державного бюро розслідування Ірина Венедиктова призначала собі заступників без проведення конкурсів.

А що там у провладних блогерів? Член наглядової ради «Укрзалізниці» і блогер Сергій Лещенко певен: «ситуація була прогнозованою», хоча відставки Арсена Авакова «чекали восени». Та президент, мовляв, вирішив питання до нового політичного сезону, уникнувши «ще два місяці політичних торгів, спекуляцій, шантажу» (але ж два роки Зеленський від такого «тиску», схоже, не страждав, зберігаючи міністра на посаді та називаючи найефективнішим міністром).

Стерненко проти Олешка: чий патріотизм довший?

Тим часом у блогосфері визріло чергове протистояння: заочний «батл» затіяли активіст Сергій Стерненко та прихильний до Порошенка ютубер Мирослав Олешко. Блогери вирішили довести підписникам, хто — реальний патріот, а хто — таке шось.

Першим «хід конем» зробив Сергій Стерненко. У блозі, присвяченому Олешку, активіст розповів про «створіння, яке маскується під патріотичного блогера». У якого, мовляв, палає тоді, коли Стерненко критично висловлюється про «його господаря» — Арсена Авакова. Олешко, каже Стерненко, фактично в унісон із Шарієм та Кивою піддає сумніву напади на активіста з боку «тітушок». На власному каналі, каже Стерненко, Мирослав Олешко «сцить глядачам в очі». А ще блогер згадав історію з батьком Мирослава — Віталієм Олешком, учасником бойових дій на позивний «Сармат», якого вбили у 2018 році. Опонент, каже Сергій, навіть не згадував акції протесту, які проводили побратими батька, вимагаючи покарати винних.

Розлючений Мирослав Олешко відповів об’ємніше: видав майже 50-хвилинне відео, де ганив Стерненка як самотужки, так і наводячи пряму мову блогера Стаса Домбровського. Себе Олешко називає «державником», а опонента — людиною, яка допомагала «Ермаку и Татарову валить Авакова». А ще Сергій «валил Пороха». Тему ж його батька, говорить Олешко, «не поднимал даже Шарий». Віталій Олешко, пояснює його син-блогер, начебто покинув родину, коли Мирослав був іще дитиною. Та нині ютубер каже: «Я горжусь им реально». А на смерті батька просто не хотів «пиариться». При цьому помітно: Мирослав Олешко ледь контролює емоції, розбурхані Сергієм Стерненком.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY