detector.media
22.07.2021 16:59
Катерина Єсипенко щодо ситуації з правами людини у Криму: На півострові триває правове беззаконня
Катерина Єсипенко щодо ситуації з правами людини у Криму: На півострові триває правове беззаконня
Катерина Єсипенко: У Криму панує абсолютний правовий нігілізм і свавілля.

Дружина заарештованого в окупованому Криму фрілансера «Радіо Свобода» (проект "Крим.Реалії") Владислава Єсипенка Катерина Єсипенко заявила, що на півострові триває «правове беззаконня».

Про це Єсипенко сказала під час презентації звіту «Кримського ресурсного центру» щодо порушення прав людини на окупованому півострові за перше півріччя 2021 року.

«У Криму ситуація абсолютного правового нігілізму і свавілля. Звичайно, ми повинні відстоювати свої права в судах, але захистити себе сьогодні в Криму в правовому полі не виходить. Права людини в Криму втоптані в бруд. Важливе сьогодні завдання – це фіксувати порушення прав людини на окупованій території, формувати звіти і докладні доповіді. Це важливо для тих, хто сьогодні знаходиться в нелюдських умовах», – цитує Єсипенко «Крим.Реалії».

Загалом, на пресконференції представили аналіз незаконних дій окупаційної влади Криму, зокрема, порушення права на життя, свободу, безпеку й особисту недоторканність, порушення основних свобод (порушення права на справедливий суд, на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я) за шість місяців 2021 року.

У звіті Центру також міститься інформація про системні випадки порушень релігійних прав, про порушення прав жінок, про неналежні умови утримання в СІЗО та в'язницях, про порушення прав політв'язнів і незаконні військові навчання в Криму, про стан екології півострова.

За даними організації, за звітний період російські силовики провели 33 обшуки, 156 затримань/утримань і 41 допит, опитування і «бесіду». Загальна кількість арештів за перші шість місяців поточного року становила 96: 14 – нові арешти, 55 – продовження терміну утримання під вартою, вироки – 27. Зафіксовано 205 випадків порушення права на справедливий суд, 90 – на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я. Також зафіксовано 36 випадків етапування політв'язнів Криму. Штрафи виносили 28 разів.

Окрім Єсипенко спікерами на заході були голова правління «Кримськотатарського ресурсного центру», член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв та менеджер з комунікацій «Кримськотатарського ресурсного центру» Тетяна Подворняк.

6 липня 2021 року окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі. 

16 липня 2021 року у соцмережах стартувала акція #JournalismIsNotaCrime на підтримку заарештованого в окупованому Криму журналіста Єсипенка. У соцмережах періодично буде з’являтися пост від українських та іноземних журналістів про справу Владислава Єсипенка та переслідування незалежних ЗМІ на окупованих територіях.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував Крим.Реалії.

МЗС України повідомило, що наразі дев’ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації. На півострові тривають репресії проти проукраїнських активістів та незалежних журналістів.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY