detector.media
22.07.2021 09:30
Зеленський підписав закон про корінні народи
Зеленський підписав закон про корінні народи
Згідно з документом, корінні народи мають право через представницькі органи створювати свої ЗМІ та отримувати держпідтримку.

Президент України Володимир Зеленський 21 липня підписав закон «Про корінні народи».

Закон визначає, що корінними народами України на території Криму є кримські татари, караїми та кримчаки. Згідно з документом, корінні народи мають право через представницькі органи створювати свої ЗМІ та отримувати держпідтримку.

«Корінні народи мають право на дотримання, відродження та розвиток своїх духовних, релігійних та культурних традицій і звичаїв, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини; визначення переліку власних місць та об'єктів релігійного та культурного значення; відновлення своєї історичної топоніміки; співпрацю із закладами освіти задля забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури корінного народу», – йдеться в повідомленні.

Документ також забороняється заперечення етнічної приналежності чи етнічної самобутності корінних народів України.

«Закон набирає чинності з дня його опублікування (крім частини 3 ст. 7, якою визначено право корінних народів на спрямування частини доходів від користування природними ресурсами на потреби корінних народів України, яка набирає чинності після повернення тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополя під загальну юрисдикцію України)», – повідомили в Офісі президента.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт №5506 про корінні народи України. Представникам корінних народів гарантують культурні, освітні, мовні та інформаційні права. Закон визначає статус представницьких органів корінних народів і питання міжнародного представництва корінних народів.

Раніше з критикою українського законопроєкту виступив президент РФ Володимир Путін. У закон, як корінний народ, не згадуються навіть українці, проте Путін закцентував увагу на тому, що до корінних народів не віднесли росіян. 

Важливо, що у самій Росії з 1999 року діє Федеральний закон «Про гарантії прав корінних нечисленних народів РФ», він має схожі положення із українським законопроєктом. Російський закон вважає малими корінними народами народи, «що проживають на територіях традиційного розселення своїх предків, зберігають традиційні спосіб життя, господарську діяльність і промисли, що налічують в Російській Федерації менше 50 тисяч осіб».

Фото: ОПУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY