detector.media
22.07.2021 08:36
Суд відмовився відпустити з-під варти журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша
Суд відмовився відпустити з-під варти журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша
Суддя не задовольнив скаргу журналіста на затримання.

Суд Партизанського району Мінська 21 липня відмовився відпустити з-під варти журналіста телеканалу «Белсат» Ігоря Ілляша. Про це повідомив брат журналіста, передає «Єврорадіо».

Суддя Михайло Макаревич не задовольнив скаргу журналіста на затримання.

Нагадаємо, вперше Ілляша затримали у Мінську 24 листопада 2020 року. У його квартирі знайшли протокол про вилучення комп'ютера, телефону та інших речей. Ілляш пізніше розповів, що його затримали троє невідомих у цивільному одязі. Журналіста відвезли до відділку для дачі свідчень у справі його дружини. Лише в Центральному РВВС йому представили протокол про нібито правопорушення. Водночас знайомі спершу не могли вийти на зв'язок з журналістом, але потім його знайшли в ізоляторі тимчасового тримання на Окрестина. 

25 листопада 2020 року Центральний суд Мінська призначив Ігорю Ілляшу 15 діб арешту нібито за участь в пікеті 26 жовтня. Насправді журналіст не брав участі у мітингу і навіть не висвітлював його як співробітник ЗМІ.

Вранці 16 липня в будинку журналіста провели обшук, його затримали та доставили до Слідчого Комітету Білорусі. Ігоря Ілляша затримали, за даними ЗМІ, у справі за статтями про «масові заворушення» (293 Кримінального кодексу Білорусі) та про «організацію дій, що грубо порушують громадський порядок» (342 Кримінального кодексу Білорусі). ЗМІ також писали, що в Білорусі захопили телеграм-канал Ігоря Ілляша.

20 липня 2021 року Білоруські правозахисні організації визнали його політв'язнем

Ілляш чоловік журналістки «Белсату» Катерини Андреєвої, засудженої до двох років колонії загального режиму через нібито «організацію протестів». Вони разом видали книгу про роль Білорусі у збройному конфлікті на Донбасі – «Білоруський Донбас». У квітні 2021 року Міністерство інформації Білорусі включило книгу до списку «екстремістських матеріалів»

Фото: Єврорадіо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY