detector.media
20.07.2021 21:20
Білоруська журналістка Інеса Студінська оголосила голодування. Вона перебуває в СІЗО на Окрестіна
Білоруська журналістка Інеса Студінська оголосила голодування. Вона перебуває в СІЗО на Окрестіна
Її затримали 16 липня з двома іншими журналістами цього видання і дотепер її точне місцеперебування залишалось невідомим.

Білоруська журналістка видання «Радіо Свобода» Інеса Студінська, перебуваючи в ув’язненні в Окрестіна, оголосила голодування.

Про це пише Telegram-канал видання «Наша Ніва». 

Видання пише, що жінки, яких утримують в неволі, вкрай рідко оголошують голодування. Серед політично ув'язнених останнім часом можна згадати два таких випадки – блогерка Вольга Такарчук та громадянка Швейцарії Наталія Герше. У такий спосіб вони протестували проти порушень їхніх прав у СІЗО.

«Інеса – 64-річна ветеранка "Радіо Свобода". Її затримали 16 липня. До цього у квартирі відбувся обшук. За якою статтею підозрюють журналіста, силовики не кажуть», – пише видання. 

Нагадаємо, що ще двоє затриманих журналістів видання «Радіо Свобода» Олег Груздзілович та Алесь Дащінський також перебувають на Окрестіна. Їх затримали на 10 діб.

16 липня білоруські силовики прийшли з обшуком до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. 

Під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані. Зокрема, це Олег Груздзілович та Інна Студзінська.

Журналіста білоруської редакції «Радіо Свобода» Алеся Дащінського затримали 16 липня 2021 року після обшуків у його будинку. Правоохоронці вилучили у журналіста ноутбук, телефон, жорсткий диск, флешки й банківську карту. Видання припускає, що Дащінський може перебувати в мінському ізоляторі на Окрестіна.

Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай назвав затримання журналіста білоруської редакції Алеся Дащінського свідченням «відчаю Олександра Лукашенка».

У КДБ Білорусі назвали обшуки та затримання журналістів незалежних медіа «зачисткою країни від радикалів». 

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка і головного бухгалтера Ольгу Ракович. Всі вони залишаються у в'язниці.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Також 16 липня правоохоронці затримали журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша у справі про «масові заворушення».

Фото: Інеса Студінська / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY