detector.media
19.07.2021 20:53
Помер данський карикатурист Курт Вестергор. Це його роботи у 2015 році призвели до нападів на Charlie Hebdo
Помер данський карикатурист Курт Вестергор. Це його роботи у 2015 році призвели до нападів на Charlie Hebdo
На нього впродовж життя скоїли кілька невдалих замахів, а останні роки Вестергор жив за засекреченими адресами.

На 87-му році життя помер данський карикатурист Курт Вестергор, чиї роботи із зображенням ысламського пророка Мухаммеда обурили багатьох мусульман і викликали широку хвилю протестів.

За інформацією сім'ї Вестергора, художник помер після тривалої хвороби. Про це написало данське видання Berlingske.

З початку 1980-х років Курт Вестергаард співпрацював з консервативною газетою Jyllands-Posten. Саме на її сторінках у 2005 році з'явилося 12 карикатур на пророка Мухаммеда, на одній з яких він був зображений в тюрбані у вигляді бомби з підпалених гнітом. 

Мусульмани визнали публікацію малюнків образливою, саме по собі зображення пророка є для вірян табу, пише ВВС. 

minervanett.no

Тоді розгнівані віряни почали атакувати данські дипмісії по всьому світу. В результаті погромів загинули десятки людей. Протести були й в самій Данії, уряд якої отримувало скарги від послів країн з переважно мусульманським населенням.

У січні 2015 року в Парижі на редакцію французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo, які передрукували малюнки з "Юлландс-постен", напали. В результаті нападу загинуло 12 людей.

Самому Вестергору після появи карикатур кілька разів погрожували, було навіть кілька спроб замаху. У 2008 році данські спецслужби оголосили про арешт трьох учасників змови, які планували вбивство художника. Два роки по тому в будинку Вестергора був схоплений 28-річний сомалієць з ножем. Пізніше Мохамед Гелі отримав 9 років в'язниці за звинуваченнями в спробі вбивства і тероризмі.

Останні роки життя Курт Вестергаард був змушений жити під охороною, переховуючись за засекреченими адресами. Терористичний рух «Талібан» навіть оголосив грошову нагороду за його смерть. 

В інтерв'ю агентству Reuters у 2008 році художник сказав, що не жалкує про те, що зробив. На думку Вестергора, карикатури викликали важливу дискусію про місце ісламу в західних країнах з їх світськими цінностями.

Нагадаємо, що в Білорусі 11 учасників «радикальних чатів» отримали від 5 до 9 років колонії посиленого режиму. 

Фото: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY