detector.media
18.07.2021 15:29
У Грузії затримали 120 підозрюваних у причетності до побиття журналістів, однак антиурядові протести не вщухають
У Грузії затримали 120 підозрюваних у причетності до побиття журналістів, однак антиурядові протести не вщухають
У Тбілісі продовжуються мітинги проти сьогоднішньої влади. Опозиціонери і журналісти знову закликали до відставки прем'єр-міністра.

17 липня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що впродовж останніх днів поліція затримала 120 підозрюваних у причетності до побиття журналістів та мирних громадян 5 липня, пише DW.

Того дня там мала відбутись хода ЛГБТК(ІА+)-спільноти, але її зірвали невідомі нападники, які з самого ранку били людей на вулицях Тбілісі та журналістів, які все це висвітлювали.

«Усі факти насильства проти журналістів будуть розслідувані в максимально короткі терміни і всі винні будуть показово покарані», – наголосив прем'єр.

Попри це, близько 300 журналістів трьох опозиційних телеканалів – «ТБ Пірвелі», «Мтаварі архі» і «Формула», а також прихильники опозиційних партій «Єдиний національний рух» і «Лело» – протестували під будівлею парламенту в Тбілісі. 

Вони вимагають відставки Гарібашвілі та покарання тих, хто побив журналістів. Демонстранти звинуватили нинішню грузинську владу у відмові від західних цінностей і «бажанні повернутися в російський простір».

Їх підтримав і колишній президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, виступивши на цій акції, пише «Інтерфакс-Україна».

«У нас, грузинів, завжди був вибір, на якому боці стояти. Грузином був Іване Джавахішвілі (засновник Тбіліського державного університету) і Серго Орджонікідзе, який відрапортував у 1921 році в Москву, що над Тбілісі майорить червоний прапор. Ми зробили свій вибір і ніколи не відмовимося від нього, це вибір на користь того, щоб завтрашній день в Грузії не був би російським», – заявив Маргвелашвілі.

Нагадаємо, що у Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів радикалів, які намагалися зірвати ходу ЛГБТК(ІА+)-спільноти. За даними місцевих ЗМІ, постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами і операторами. Зокрема, напали на журналістів грузинської служби «Радіо Свобода» Торніке Мандара та Дато Коридзе.

Також стало відомо, що помер оператор телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава. Про це повідомила сама телекомпанія у неділю зранку. 

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY