detector.media
Зоя Красовська
17.07.2021 17:00
Паркет, наркотики, «вагнергейт». Моніторинг теленовин 5–10 липня 2021 року
Паркет, наркотики, «вагнергейт». Моніторинг теленовин 5–10 липня 2021 року
Наркоскандали у «Слузі народу», фейкові рейтинги Медведчука та ігнорування критики Зеленського. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

Два гучні скандали з нардепами від «Слуги народу» мали дві дуже різні траєкторії розвитку в інформаційному просторі. Історія Євгенія Брагара була більше схожа на тренування: сам нардеп активно спілкувався із журналістами й навіть спромігся на відвертощі, в поліції пообіцяли перевірити коректність поведінки патрульних. Але вже за кілька днів грянув гучніший інцидент — з Олександром Юрченком. Той не йшов на контакт із журналістами, та й у партії його засудили, навіть не дочікуючись остаточних результатів перевірки на вживання наркотиків. Попри ці дві бурхливі історії, першість за згадками в новинах лишилася за «Опозиційною платформою — За життя». Під приводом переобрання запобіжного заходу Віктору Медведчуку його медіа посилено заговорили про нібито політичні переслідування.

Наркопригоди в «Слузі народу»

Двоє нардепів правлячої партії оскандалилася протягом тижня. Спершу Євгенія Брагара запідозрили в керуванні автомобілем під дією наркотиків. Про це розповідали в новинах «Україна», «1+1» та «Інтер». Сам Брагар залюбки спілкувався із журналістами і, звісно, заперечував, що вживав наркотики перед тим, як сідати за кермо. «Брагар свою вину заперечує і вже здав кілька тестів, але в інтерв'ю нашому Юрію Гулі депутат зізнався, наркотики таки вживав. Коли і які? Ексклюзив "Сьогодні"», — заінтригували в підводці на каналі «Україна». Наприкінці сюжету Брагар розповів: «Ну, один раз було: на відпочинку за кордоном, там, де можна це робити, я вживав канабіс один раз». На «1+1» акцентували на невинуватості нардепа: «Наркотиків не вживав, поліціянтам не погрожував», — цією фразою відкрили сюжет «ТСН». На «Інтері» ситуацію описували просто як гучний скандал, не стаючи на чиюсь сторону. Але в усіх цих сюжетах ситуацію описували різнобічно, згадуючи, що поліція проводить перевірку дій своїх співробітників, які, за словами Брагара, на око визначили його стан.

Пізніше «чергова халепа» сталася з нардепом Олександром Юрченком. Про неї розповідали вже активніше, шість із восьми каналів, що входять до моніторингової вибірки (за винятком ICTV та Першого незалежного). Цікава деталь: нібито підтвердження, що Юрченко перебував за кермом під дією наркотиків, у мережу виклав його колишній однопартієць Гео Лерос. Про це в сюжетах згадала меншість — тільки 5 канал та «UA: Перший», і лише вони сказали, що голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко наполягав, аби Юрченко після інциденту склав мандат.

Попри скандали з нардепами від партії влади, трохи більшу частку згадок отримали представники «Опозиційної платформи — За життя». Привід для підвищеної уваги до політсили таки був, адже голові політради «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку переглядали запобіжний захід. «Інтер» та Перший незалежний висвітлювали цю справу, називаючи Медведчука опозиційним політиком, що потерпає від переслідувань з боку влади.

«Політичне переслідування Віктора Медведчука піднімає його рейтинги серед українського народу. Такі дані опублікував бельгійський міжнародний дослідницький центр "BURI-Україна»», — розповідали 5 липня на Першому незалежному. «BURI-Україна» є постачальником сумнівних рейтингів, які «Детектор медіа» фіксував і під час президентської кампанії 2018-2019 років, та парламентської кампанії; цей центр внесений у базу псевдосоціологів «Текстів».

Про Зеленського тільки добре або нічого

Хвалять Зеленського в новинах значно частіше, ніж критикують. Тенденцією минулого місяця було суттєве збільшення кількості паркетних повідомлень про президента. Така тенденція збереглася в липні. Цього тижня помітніше за інших догоджали Зеленському на ICTV та «1+1». На обох каналах передавали вітання Зеленського з Днем незалежності Литви. Крім того, на ICTV транслювали заяви Зеленського про потребу мати сильний дипломатичний фронт. А на «1+1» розповідали, як він привітав Національну поліцію з річницею створення, повторюючи самоочевидне: «Українська поліція має активно протидіяти злочинності, забезпечувати публічний порядок, допомагати людям, а найголовніше — зміцнювати рівень довіри суспільства».

Критикувати президента не втомлюється хіба що 5 канал Петра Порошенка. 6 липня в новинах 5-го висвітлювали акцію: «Із плакатами та прапорами під будівлю Державного бюро розслідувань прийшли близько 100 активістів. Вони обурені заявами президента Зеленського, озвученими у червні в інтерв’ю телеканалу "1+1"». У кадрі переважали прапори «Демократичної сокири», коментували події та вимоги колишні нардепи від «Народного фронту» та лідер «ДемСокири». Попри коментар від речниці Держбюро розслідувань, сюжет так і не дає відповіді на головне питання — чи рухається справа. Тож висвітлення протестних акції поки що зводиться до обміну закидами, а не розбору суті претензій.

Борги загиблого нардепа

9 липня на «1+1» вийшов матеріал, на перший погляд присвячений проблемам селян на Чернігівщині, чиї паї, схоже, опинилися в центрі шахрайської схеми. Втім у центрі сюжету насправді власниця агробізнесу Людмила Давиденко, вдова загиблого нардепа від групи «Довіра». Виявилося, що ця ситуація склалася через конфлікт між агропідприємцями. «Вдова депутата Валерія Давиденка, пані Людмила, твердить, що їхній родинний бізнес відбирають», — йдеться в підводці. У сюжеті ж почали не з приватної історії, а з проблем громади: «Селяни твердять, що у них відбирають землю». Селяни, які здавали свої паї в оренду фірмі Давиденків, почали отримувати запрошення на переукладання угод. Що це вже інша фірма, розуміють не одразу, адже назви компаній майже ідентичні.

У сюжеті ситуація представлена однобоко. Про все розповідає вдова Давиденка та її адвокатка. Селяни ж бідкаються, бо переживають за можливість розпоряджатися своїм майном у майбутньому. Людмила Давиденко ситуацію називає «недружнім поглинанням», що може бути пов’язане з компанією «Кернел» Андрія Веревського. Також у сюжеті йдеться про якісь борги загиблого Валерія Давиденка, але автори сюжету чомусь на цьому не акцентують. Хоча рік тому на тому ж каналі «1+1» детально розповідали, що смерть Давиденка може бути пов’язана з нібито солідними боргами нардепа саме перед Веревським. Начебто Давиденко заборгував бізнесмену під час парламентської виборчої кампанії.

Детальніше цю історію намагалися прояснити журналісти «Суспільного. Чернігова» в інтерв’ю з Людмилою Давиденко.

Недитячі пристрасті

Сюжет про вагітну дванадцятирічну дівчинку вийшов на каналі «Україна». Справу, яку правоохоронці розслідують за статтею про зґвалтування, оскільки дівчинка ще не досягла віку згоди, в сюжеті назвали евфемізмом «Любов у дванадцять». Основну частину сюжету кореспондентка, коментуючи та надаючи слово родичам героїв, твердить про їхнє взаємне кохання й те, як їх засмутило, що за справу взялися поліцейські. Попри те, що хоч коротко, але згадали, що для дитячого організму пологи є складними і можуть бути небезпечними, в сюжеті весь час ніби підводять до думки, що в цій спільноті це нормально: «Стоїть горою за майбутнього зятя майбутня теща», «Людмила бабусею стане у 30, бо ж сама в 17 народила».

Крім цієї історії, Чернігівщина стала визначальною й тим, що в обласному центрі першими в Україні почали давати можливість вибору, яким препаратом вакцинуватися: CoronaVac від Sinovac та Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. В онлайн-новинах це викликало фурор та паломництво на вакцинацію з інших міст. Втім у теленовинах ця подія резонансу не набула. Найпопулярнішим серед регіонів після Донеччини, до якої стабільно висока увага через бойові дії, стала Одещина. Там у фокусі новинарів були масштабні міжнародні військові навчання. Також регіональних власкорів активізували надзвичайні події: черговий обвал будинку в Одесі та резонансне ДТП на трасі Івано-Франківщини.


Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY